Is automatiseren slim?
- Doelgroep : Automatisering Gids (http://www.automatiseringgids.nl/)
- Type artikel : Weblog/blog artikel
- Omschrijving : Ik deel mijn passie en vraag me af of het slim is om alles te automatiseren.
Titel : Is automatiseren slim?
Wat is het met mij, dat ik bij alles wat ik doe denk in automatisering? Is het mijn passie? Is het mijn leven? Ik weet het niet, maar bij alles wat ik doe probeer ik het zo efficiënt mogelijk te doen en als het even kan “geautomatiseerd”.
Als ik thuis lekker aan het klussen ben, bijvoorbeeld het maken van een paar tafeltjes van hout, dan ben ik bij de eerste al bezig met het maken van een mal zodat de volgende exemplaren exact hetzelfde gaan worden en aanzienlijk sneller klaar zijn dan de eerste. Dit noem ik dan ook het “automatiseren” van een willekeurig proces wat helemaal niets met computers te maken heeft. Bij automatiseren denk je vrijwel direct aan computers maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn vind ik. De definitie voor het woord automatisering is volgens Wikipedia: “Automatisering is het vervangen van menselijke arbeid door machines of computers en computerprogramma’s. De drijfveer is economisch: de som van arbeid en grondstofverbruik is na automatisering kleiner dan daarvoor.” In mijn beleving is automatiseren ook iets waar computers niet aan te pas komen. Dus meer het slim omgaan met processen en het werk je makkelijker maken door herhalende taken via mallen/sjablonen te gaan uitvoeren.
Tijdens mijn dagelijkse werk als IT specialist bij IBM doe ik hetzelfde. Documenten zijn vrijwel altijd kopieën van andere documenten die ik dan als template gebruik. Wanneer ik moet programmeren, begin ik altijd met een stuk basis code dat al vele basis functies en subroutines bevat. Erg handig, het begin is er en je kunt direct aan de slag vanuit een standaard. Zo bezit ik scripts voor alles, erg handig. Ik durf te stellen dat als ik die scripts niet meer heb ik echt een stap terug moet doen.
Automatiseren is “investeren”. In eerste instantie moet er een basis gemaakt worden, dit vergt in het begin wat meer tijd maar zal zich op termijn zeker terugverdienen.
Grootste voordelen van automatiseren zijn: – snelheid – kleinere kans op maken van fouten – standaard, altijd zelfde basis en structuur – iedereen kan het doen, zelfs zonder kennis – mogelijkheid tot plannen
Zijn er ook nadelen? Jazeker, want de basis moet eerst gemaakt worden en dat kost extra tijd. Stel jezelf daarom altijd de vraag: Heeft het zin om dit te automatiseren? Met andere woorden, wordt het hierna nog vaak gebruikt en verandert het niet te vaak? Als je hier positief op kunt antwoorden, dan is automatisering in welke vorm dan ook te overwegen.
Uiteindelijk is alles geheel of gedeeltelijk te automatiseren maar of het slim is hangt sterk van de situatie af…