Pollewops

Johan, Marion en Rinske

ArtikelenFeaturedFotografie

Alluminous Almere 2023

ALLUMINOUS is terug in Almere in de herfstvakantie. En iedereen is welkom! ALLUMINOUS is een magische lichtkunstroute rondom het Almeerse Weerwater waar kunst en theater samenkomen. De route is 5 kilometer lang en je doet er lopend gemiddeld 2 uur over. ALLUMINOUS is elke avond van 20 tot en met 29 oktober te bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur. Het festival is gratis.

Langs het Weerwater verschijnen tijdens ALLUMINOUS tien programmaonderdelen. De volgende acht kunstwerken kom je tegen op jouw ALLUMINOUS-wandeling. Van grote werken op het water tot technologische installaties in het bos in het Lumièrepark tot massale installaties op twee van de Almeerse stadsstranden.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle prachtige kunstwerken die je tijdens je route tegenkomt!

 1. Sign

  SAVE OUR SOULS – Save Our Souls is een alarmerend en toch ook hoopvol monument over catastrofe en levenslust. Een waarschuwing en een symbool voor de klimaatopgave van de mensheid. Maar het is ook een herinnering aan de pioniers die Flevoland als eerste betraden, in de leegte een gemeenschap, steden en een toekomst opbouwden.

 2. MOLY MOUNTAIN – MAISON the FAUX en Linda Bosch vertalen de oude mythe van Circe naar onze tijd; een maximalistische vertelling waarbij mythes een nieuw gezicht krijgen en de grenzen tussen natuur en technologie worden onderzocht.

 3. ILLUSION HOLE – Op het donkere Weerwater verschijnen lichtbanen die doen denken aan een helikopter-platform of landingsbaan op een vliegveld. Maar in plaats van een signaal aan een piloot (of ruimteschip) verdwijnen de lichten in een zwart gat, alsof het Weerwater opeens zomaar leeg zou kunnen lopen.

 4. WOLK – Aan Almere’s iconische vuurtoren hangt tijdens ALLUMINOUS ineens een enorme, lichtgevende wolk, waaruit duizend kleine ideeën druppelen. Wat als het nou eens geen water zou regenen, in Nederland-regenland, maar iets heel anders?

 5. POINT NEMO – Het Fantasiestrand is in handen van Theun Mosk en Oceanic. Het is een prachtige, maar onheilspellende plek geworden; een technologisch landschap waar licht en donker keer op keer contrasteren. Dwaal door dit landschap en ontdek hoe licht en donker bijna tastbaar worden: een Unheimische, maar ook esthetische ervaring.

 6. Paradise Scripture

  PARADISE SCRIPTURE – Het gigantische lichtkunstwerk Paradise Scripture van Iwan Smit is op meerdere manieren te lezen: De vorm doet denken aan de neonreclames die je meevoeren naar straatbeelden van New York en Tokyo, schreeuwende lichtbakken die je aandacht opeisen. Maar de rij tekeningen zijn ook te lezen als een boodschap in iconen, de raadselachtige emoji-taal die onze digitale communicatie beheerst. Wat zie jij in dit kunstwerk?

 7. SIGN – Met de installatie Sign zien we tongen van vuur meters de lucht in stijgen. Deze boeiende illusie, ontworpen door het kunstenaarsduo Vendel & De Wolf, bestaat uit bamboepalen bedekt met aluminiumtape. Wanneer je er een licht op richt, veranderen de polen in een massa flakkerende vlammen.

 8. PULSE – PULSE bestaat uit 48 eikenhouten kastjes die geluid en licht produceren, in reactie op een muziekcompositie van Enric Monfort, Black Pencil en Jurjen Alkema. Zo wordt muziek een visuele ervaring die het Schipperplein transformeert naar een technologische installatie.