Pollewops

Johan, Marion en Rinske

FeaturedFietsenWielrennen

FietsElfStedenTocht 2021

In het jaar 2020 werd er geen Fietselfstedentocht gereden i.v.m. Corona, maar in 2021 was het wel weer mogelijk. Het was wel iets anders geregeld, namelijk met een app op je telefoon. Tussen 7 juli en 5 september mocht er gestart worden tussen 05:00 en 12:00 om de 235km al fietsend af te leggen. De startplaats kon iedere stad zijn van de elfsteden route. De controles bestaan dan uit het scannen van een QR code in iedere elfsteden stad. Verder is de route met grote gele pijlen op het wegdek uitgezet. Dit bleek achteraf perfect te zijn en verkeerd rijden was bijna niet mogelijk.

Op de zaterdag in het laatste weekend was het zowaar erg mooi weer en hebben we afgesproken om de tocht-der-tochten te gaan fietsen. In dit geval is we: Ronald, Edwin, Robert, Johan, Han en Astrid. Ronald, Robert en Astrid zouden rond zes uur starten vanuit IJlst, vlak bij de camping en Edwin, Han en ik zouden rond half acht starten vanuit Sloten.

Zaterdag ochtend om half zes opgestaan om rond kwart over zes in de ochtend te vertrekken naar Sloten. Aangekomen in Sloten, fietsen van de auto en…..lekke band. Edwin had pech. Gelijk in de eerste meter. Hup nieuwe band er in en verder.

Het idee zou dan zijn dat wij ietsje harder zouden fietsen en de eerste groep dus zouden gaan inlopen. Dat bleek ook zo te zijn en precies in Bolsward ontmoeten we elkaar en reden we samen verder. Gezellig.

Aangekomen in Harlingen was het wederom raak bij Edwin. Weer een lekke band en heel toevallig weer op dezelfde plek. Na wat nader onderzoek zagen we wel dat het velglint op die plek stuk was. Zal dat de oorzaak zijn? Gelukkig was de fietsenmaker niet ver weg en na een nieuw velglint en de bevestiging dat dit zeker de oorzaak was, konden we weer verder.

In Sint Annaparochie, de plaats waar op 22 juni 1634 Rembrandt van Rijn getrouwd is, werd het Robert te veel. Het kaarsje was uit. Of zal het zijn omdat hij ook binnenkort gaat trouwen 😉 De laatste kilometers ging het niet sneller dan 20km/uur en Robert besloot dan ook om rechtstreeks naar IJlst terug te fietsen. Jammer, maar wel begrijpelijk en achteraf een goede keuze, want de tocht was zeker nog niet afgelopen.

We hadden vandaag ook erg veel geluk met de wind. Die kwam uit het noordoosten en dus vanuit Holwerd windje mee terug naar Sloten. En met een zonnetje erbij kon het niet veel beter dus. Onderweg, net na Marsum, zijn we verwend door Monique de vrouw van Ronald. Lekker bouillon en wat versnaperingen. Lekker hoor en was ook wel even nodig ook!

Daarna door voor het laatste stuk naar IJlst waar Ronald en Astrid de finish hadden. Daarna wij nog door naar Sloten voor ons kruisje. Woohoo wat was dit weer een leuk fijne dag. Denk dat we het volgend jaar weer doen. Tis gewoon te leuk en te mooi om zo door die steden en dorpjes in Friesland te rijden.Stempelkaart

Uiteindelijk hebben we de tocht in 8 uur en 51 minuten gefietst wat neerkomt op een gemiddelde van 26.7km/uur. Met de pauzes en fotomomentjes was de totale tijd 11 uur en 43 minuten.

De route

Achtereenvolgens worden op de route onderstaande plaatsen aangedaan: Sloten, Wyckel, Balk, Kippenburg, Oudemirdum, Mirns, Laaxum, Stavoren, Molkwar, Hindeloopen, Workum, Parrega, Bolsward, Schettens, Witmarsum, Arum, Kimswerd, Harlingen, Herbayum, Franeker, Dongjum, Tzummarum, Minnertsga, St. Jacobiparochie, St. Annaparochie, Nij Altoenae, Hallum, Marrum,Ferwert, Blije, Holwerd, Hantum, Hiaure, Dokkum, Sybrandahuis, Birdaard, Bartlehiem, Wijns, Miedum, Lekkum, Leeuwarden, Marssum, Hatsum, Bayum, Winsum, Spannum, Kubaard, Hichtum, Bolsward, Nijland, IJsbrechtum, SneekIJlst, Jutrijp, Hommerts, Spannenburg, Tjerkgaast, Sloten.

Hieronder nog wat foto’s van onderweg.