Pollewops

Johan, Marion en Rinske

FeaturedFietsenWielrennen

Fiets ElfStedenTocht 2022

De Corona is even voorbij, dus dit jaar gaan alle remmen weer los. Er mag weer ‘gewoon’ een Fietselfstedentocht gereden worden. Dit jaar bestaat het 11-steden team uit Ronald, Edwin, Johan, Han, Erik-Jan, Astrid en René. Ronald en Astrid (en Robert) sliepen dit jaar op de camping en Han en EJ kwamen uit het altijd gezellige Pingjum. We mochten dit jaar starten in groep 18 op tijdstip 07:16. René, Edwin en ik zijn om 05:45 vertrokken uit Almere en stonden netjes omstreeks 06:50 op P2 vlakbij de start.

Uitpakken dus, omkleden en we konden naar de start. Bij de start ontmoette we al snel Han en EJ en dus waren we met zijn vijven. Via de app kregen we door dat Ronald en Astrid al vooraan stonden en er dus 600 fietsers tussen ons in zouden staan. Dus een gedeelde groep start vandaag.

De tocht begon vandaag in de regen en eindigde ook in de regen. Haha we hadden één bui laten we maar zeggen en een flinke windkracht 5-6 daarbij. Later bleek dat het één van de zwaarste tochten zou zijn en de organisatie hem ook “De hel van 22” genoemd heeft. Nadat we gesplitst gestart waren duurde het wel even dat we elkaar als totale groep zagen. De hoop hadden we opgegeven in deze regenachtige omstandigheden, maar uiteindelijk stonden we ineens vlak bij elkaar in de rij bij een stempelpost. Door koude, wind en regen namen we in IJlst afscheid van Edwin, die het wel erg koud had, en ook Ronald en Astrid bleek later. Jammer, maar begrijpelijk. Het weer was dan ook wel erg bar slecht. Uiteindelijk zijn we met vieren doorgereden (nadat Han ook overtuigd was om toch door te gaan) en hebben de tocht volbracht. In IJlst hadden we nog een extra stop en werden we ontvangen door Ingrid, ouders EJ (Martha, Jan), Koos en Joke. Even gezellig opwarmen met een bak koffie en daarna weer doorrrrrr. Het kruisje deze keer echt verdient. We zullen het hier vast laten nog wel eens over hebben.

Uiteindelijk start 07:15 en finish 19:45, dus 12.5 uur bezig geweest met de tocht waarvan 9.5 uur op het zadel. Ons gemiddelde was 24.3km/uur. Niet slecht als je de omstandigheden bekijkt.

Gegevens van de deelnemers: 15.000 startbewijzen, 11.720 daadwerkelijk gestart, 8.955 gefinisht.

De route volgens de organisatie

Bolsward;
In alle vroegte is het hier al gezellig druk, de eerste groep start om 5 uur in de ochtend, iedere groep wordt vooraf gegaan door een fanfarekorps. Vanaf de trappen van het stadshuis heet de voorzitter van de Stichting u welkom en wenst u een fijne rit. Hier krijgt u de eerste stempel op uw stempelkaart en giet it oan (ps valhelm verplicht).

Harlingen;
De eerste kilometers zitten er op als u aankomt in deze mooie havenstad, er is hier genoeg te zien, dus even om je heen kijken voor je weer op de pedalen gaat staan, op naar de volgende stad.

Franeker;
De academiestad met een prachtige binnenstad, het mooie stadhuis en het bijzondere Planetarium. Menig fietser zal zich hier eens afvragen waar hij / zij aan begonnen is. Tot nu toe ging het vlot van de ene naar de andere stad maar Dokkum is nog geen heel eind.

Holwerd;
Gelukkig is er nog een tussenstop in Holwerd, een kop koffie om even op te laden voor je op naar Dokkum gaat.

Dokkum;
Het was een flink stuk fietsen van de stad Franeker naar de noordelijkste stad van Friesland, op het gezellige plein waar sinds kort ook een mooie fontein te vinden is, klinkt voor de fietsers een gezellig stukje muziek. Nu het wat later op de ochtend is, is het steeds drukker en gezelliger aan de route. Misschien zelfs even bij de IJsfontein kijken en dan op naar Bartlehiem.

Bartlehiem;
Dit gehucht is uiteraard geen stad, maar wel een bijzondere plek om even stil te staan, tijdens de fiets elfstedentocht is hier voor iedere deelnemer een lekkere appel.

Leeuwarden;
Stempelen onder het symbool van Leeuwarden, de Oldehove. Het is hier gezellig druk op en rond het plein. Je kan proberen de Oldehove recht te duwen, maar het is beter je energie te sparen, want je bent nog niet op de helft.

Bolsward;
Heerlijk langs kronkelende wegen tussen het fluitekruid door kom je vandaag voor de tweede keer in Bolsward. Als je wat later van start bent gegaan of niet heel snel fietst, kun je de eerste snelle fietser al weer aan zien komen. Niet te lang naar kijken, hier krijg je een beker soep van de organisatie, en is het tijd om de rug weer te krommen en dan op naar Sneek.

Sneek;
Hier is de stempelpost met zicht op de waterpoort, misschien zelfs tijd voor wat water voor je weer verder gaat.

IJlst;
Wie had dat gedacht u bent al in IJlst (Drylst). Dit prachtige kleine stadje met zijn bekende overtuinen, heet u welkom, zo’n beetje onder de oude schoorsteen van Nooigedagt.

Sloten;
Het kleinste stadje van de 11, maar oh zo sfeervol en gezellig. Tijdens de fiets elfsteden is het hier druk en smal en vaak moet men even van de fiets en lopend verder door de stad.

Oudemirdum;
Door een prachtig stukje Gaasterland langs het riviertje de Luts komt u aan in Oudemirdum, dit is geen stad maar wel een plek waar u weer een stempel op uw kaart krijgt.
Het is hier ook op andere dagen erg druk met fietsers al zijn ze dan vaak wat ouder en in het bezit van elektrische ondersteuning. Vanaf hier gaat het even stijl omhoog de IJsselmeerdijk op, vaak is het dan fijn om in een groepje te fietsen, in vaktermen noemen ze dat ook wel een bus.

Stavoren;
Het stuk langs het IJsselmeer kan zeker met tegenwind erg zwaar zijn, ook zitten er wat klimmetjes in oa het Reaklif. In Stavoren staat het vrouwtje uit te kijken, niet naar de fietser maar ze tuurt over het water, voor de 11 steden fietser is er een beker zuiveldrank (meestal karnemelk). Dit jaar waren er kaasblokjes. Ook erg lekker.

Hindeloopen;
Het einde komt in zicht, maar eerst nog even door de smalle straatjes van Hindeloopen, een prachtig oud stadje met een rijke geschiedenis en een prachtige binnenhaven.

Workum;
De laatste stad voor u naar de finish in Bolsward gaat. Aangekomen op het plein in het centrum welke ooit uitgeroepen is als het gezelligste plein van Fryslân, kunt u maar 1 conclusie trekken “het is hier wel erg gezellig”. Alhoewel het beste aantrekkelijk kan lijken om hier zelf op een terras te gaan zitten, is het als fietser toch een zaak om door te gaan op naar de begeerde bonus van een lange dag fietsen, op naar de medaille.

De weersverwachting

Hieronder nog wat foto’s van onderweg.

WordPress Image Gallery Plugin