2002 zomer koi vijver

Het is zomer 2002. We hebben een huis gekocht in Almere en een tuin is geen tuin zonder vijver. Hierbij informatie over mijn Koi vijver, hoe deze is aangelegd en wat er allemaal voor gebruikt is.

Bij ons vorige huis hadden we 3 koi’s in onze vijver rondzwemmen tussen windes en goudvissen is. Wij vonden de koi’s zo mooi dat we besloten hebben om bij onze nieuwe en huidige woning een koi vijver te gaan maken. Direct na het verkrijgen van de sleutel zijn we begonnen in het huis, maar na 2 weken waren we zo goed als klaar en konden we al met de tuin beginnen. Het graafwerk was het belangrijkste en dat moest eerst gebeuren. We hebben 6 kuub klei verplaatst. De vijver kwam direct voor de achterramen van het huis te liggen en de grond moest dus daarvandaan naar achter in de tuin, waar deze klei tegen de dijk, achter een muurtje van tufstenen werd aangelegd.


De vijver zou de volgende maten krijgen…
De maximale diepte in de vijver is ongeveer 1.20 meter. De vijver is gemaakt van Ecolan rubber van 0.8 mm dikte. Dit vijverfolie heb ik via het internet gekocht en van het een komt het ander. Degene die het folie over had (hij had er een steen op laten vallen voordat hij het kon gaan gebruiken en zodoende was het voor het gebruik al lek. Wat er overbleef was nog ruimschoots voldoende voor wat ik nodig had) had ook een mooie stel vissen zwemmen. Het adres van zijn leverancier kreeg ik dus en later zou ik ook mijn vissen daar voor een goede prijs gaan kopen. Tevens was zijn schoonvader handelaar in filterbakken die dit via het internet verhandelde. Hier was mijn keuze dus ook snel gemaakt.

Filter
Het filter is een Superfish kunststof 3-kamer filter met de maten 97 lang, 42 breed en 60cm hoog. De totale inhoud van dit filter is 220 liter. Het filter heb ik via marktplaats gekocht voor €125. Voor een nieuw filter was dat een koopje. Aangezien onze vijver een inhoud zou gaan krijgen van 6000 liter, was dit filter groot genoeg en heb ik hem aangeschaft. Als je de specialisten moet gaan geloven, wordt je toch iedere keer een een andere kant opgestuurd. De één zegt dit en de ander dat. Dus ik heb gewoon dit filter gekocht…was niet te duur…en zou dan wel zien of het goed genoeg was.

De bodem in het filter bestond origineel uit honingraat, maar dat heb ik verwijderd en de bodem in iedere kamer bestaat nu uit een plaat kunststof met daarin gaatjes geboord van 10mm doorsnede. Ik heb dit zelf gefabriceerd zoals je op de foto rechts kunt zien 🙂

Iedere kamer in het filter heb ik gevuld met gletsjerrock. Gletsjerrock heeft een erg open structuur en kan daardoor veel bacteriën bevatten. Zie ook de plaatjes hieronder.


Links zie je mijn filterhoek in de garage.
In het midden een bovenaanzicht van het gletsjerrock en de vele zuurstofbelletjes
Rechts mijn UV installatie en afvoer.

Het filter wordt aangestuurd door een Messner MPF-4500 pomp. Deze heb ik ook via het internet gekocht, wat zeker €100 (!) scheelde met de normale winkels.
Voordat het water het filter ingaat, gaat het eerst langs een UVC lamp zo de grote algengroei zoveel mogelijk te beperken. Het water is mede hierdoor dan ook kraakhelder. De PL lamp die ik gebruik heeft een sterkte van 36Watt.

Vissen
De meeste vissen komen van Fam. Rombouts, J. Schulteweg 5 te Steensel (0497-517517). Zoals ik hierboven al verteld had heb….wordt vervolgt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *