Pollewops

Johan, Marion en Rinske

HuisdierenVissen

Aquarium Fluval Edge

Hier een verslag van onze Fluval Edge. We hebben deze sinds juni 2012 omdat onze vorige aquarium veel geluid produceerde door met name de pomp en de verlichting.

We hadden mijn vaders oude aquarium gehad vorig jaar (Superfish Aqua 40) en die begon kuren te krijgen. De lamp maakte herrie en de pomp was ook niet 1 van de stillere op dit moment. Ik heb vanalles geprobeerd maar ik kreeg het niet stil. Spullen vervangen kost ook een hoop geld (zeker de verlichting) en dus besloten om daar een nieuw aquarium te gaan kijken.
In eerste instantie wilde ik zelfbouw op een pilaar die wij in de huiskamer hebben staan. Echter liep dat aardig in de papieren en toen vond ik dit…..
“Dit” is de Fluval Edge 46L van Hagen. Een aquarium welke sinds eind 2011 te koop is en compleet geleverd wordt met LED verlichting en een biologisch buiten filter. Ik vond hem erg mooi en zeker toen ik hem zag in de kleine uitvoering bij Aqua Nemo in Almere was ik gelijk verkocht.

Omdat de verschillen tussen de aanschaf via een winkel en via een internet shop toch wel groot zijn heb ik besloten om voor de goedkooopste internetshop te gaan en dat was op dat moment Franc’s Dierenshop. Voor eur 159 + eur 12,50 verzendkosten werd hij thuisbezorgd. Tevens een Fluval E50 verwarming aangeschaf voor eur 22,95 zodat ik hele pakket voor eur 194,45 thuisbezorgd had.

Hieronder mijn dagboek van de Fluval Edge 46L
25 mei 2012 De Fluval Edge gearriveerd…echter met een stukke bak 🙁 Na overleg met Franc alles uit de doos gehaald en alleen de bak teruggestuurd. Damn….de eerste extra kosten dus van eur 12.50 voor het terugsturen. Kreeg als pleister op de wond wel een zakje Fluval algea clear….ach dit zijn de risico’s en ik had beter verzekerd kunnen laten versturen voor klein beetje extra. Maar ik was daar dan ook eigenlijk wel vanuit gegaan dat dat door Franc zo gedaan zou worden…niet dus.

WordPress Image Gallery Plugin

31 mei 2012 Na wat vertraging problemen leverde de TNT Post op 31 mei de nieuwe bak en dit keer wel heel. Die dag gelijk met inrichten begonnen en het eerste water in de bak. Vandaag ging ook voor de eerste keer het filter aan en de verwarming. Verwarming was ok, echter filter ratelde en was zeker niet stil te noemen:-( balen dus. Wat nu. Franc gebeld om dit te melden en hij kon eventueel een nieuw pompje of rotortje opsturen. Dit heb ik uiteindelijk niet laten doen. Ik vond namelijk wat artikelen op verschillende fora over het filter in de Fluval Edge (eigenlijk gewoon een AquaClear 20 filter met een Edge dekseltje) van een ratelende rotor. Oplossing was simpel: haal de boel uit elkaar en smeer de as is met zuurvrije vaseline. Daarna is hij helemaal stil ! Zo gelezen zo gedaan en het klopt…filter is nu wel stil.

WordPress Image Gallery Plugin

1 juni 2012 Er zijn 2 weken voorbij (not) en de vissen kunnen er in. Ai wat zijn we ongeduldig als dat maar goed gaat. Bij Aqua Nemo hebben we vandaag nieuw grind, plantjes en 2 slakken gekocht en we kregen advies van Wanda hoe met de slakken om te gaan. Aqua Nemo is een mooie zaak en ze hebben een uitgebreid assortiment.

WordPress Image Gallery Plugin
Ik heb gelijk ook wat modificaties aangebracht aan de bak en met name de verlichting. Het liefst hebben we alles automatisch en dus wilde ik het licht zo schakelen dat het ’s avonds automatisch omschakeld en ’s nachts ook uit is. Daarvoor is dus een tijdschakelaar nodig met 2 potentiaal vrije relais. Even Googlen op het web en ik kwam bij Conrad uit en heb daar een Finder tijdrelais 12.22.8.230 16A besteld. Kostte wel eur 67 maar dan heb je ook wat. Nog even Googlen en je hebt een kortingscode te pakken van eur 7.50 dus dat gaat er nog vanaf 🙂 Het aansluiten van de tijdschakelaar ging wat lastiger. Het doorzichtige LED kapje zit goed vast en voorzichtig met 2 schroevendraaiers is het me gelukt om het open te maken zonder iets stuk te maken. De 3 extra draadjes kunnen netjes weggewerkt worden in het frame en zijn dus zo onzichtbaar. WordPress Image Gallery Plugin

4 juni 2012 Twee kardinaal tetra’s dood. Misschien de inrichting toch te snel gedaan ?

6 juni 2012 Hier een overzicht van de eerste bewoners in onze Edge.

Slakken: Red Spotted slak en Zebra slak (dienen als algeneters en planten zich niet voort omdat ze daarvoor brak water nodig hebben.

Vissen: 2 kardinaal tetra’s, 1 neon tetra, 1 roodoog zalm, 1 plaatje, 2 schoudervlekzalmen, 2 guppen, 1 algeneter

WordPress Image Gallery Plugin

6 juni 2012 Hier een overzicht van de eerste planten in onze Edge (van links naar rechts).

1. Anubias Nana – plantje met bloemen
2. Eleoch acicularis – gras
3. Hygrophilla rosea Australis
4. Hydrocotyle leucocephalis

WordPress Image Gallery Plugin

16 juni 2012 En zo ziet onze Edge er vandaag uit.

WordPress Image Gallery Plugin

24 juni 2012 Na 2 weken spoelen vandaag het stuk Mopani hout toegevoegd aan het aquarium. Het gaf nog wel een beetje af in de emmer, maar toch maar geplaatst. Het water was op dit moment toch nog niet goed (alg op het glas) dus moet ik toch de komende weken het water vaker verversen.

WordPress Image Gallery Plugin

14 juli 2012 Het wilde maar niet helder worden. Het hout bleef het water maar bruin kleuren. Vandaar vandaag besloten get stuk Mopani hout uit het aquarium te halen en te vervangen voor een ander stuk hout met een plantje erop. Gekocht bij Ranzijn voor eur 14,95. Ziet er leuk uit, is alleen stuk kleiner en dus minder vullend in de bak. Tevens dode streep slak uit de bak gehaald. Hij leek het de afgelopen dagen toch nog te doen, maar heeft het toch begeven. Te veel gerommel in de bak denk ik waar hij niet tegen kon. Verder de hoge plant verwijderd. Deze ging er wel erg slecht uitzien en viel bijna uitelkaar, wat veel rommel opleverde in de bak. Er uit dus !

WordPress Image Gallery Plugin

16 februari 2013 De planten werden slecht en dus nagenoeg alles uit de bak getrokken en op weg naar Nemo de viswinkel. Daar nieuwe plantjes, een nieuwe streep slak en een konijnen slak gekocht. Vandaag ook 21% korting dus weer mooi meegenomen. Thuisgekomen alles ingericht en wat foto’s genomen die hieronder staan.

WordPress Image Gallery Plugin

30 december 2014 Ondertussen zijn er al heel wat vissen doodgegaan. Tijd voor wat nieuws en wat anders. Bij Aqua Ferrytale zijn we geënteresseerd geraakt voor een dwerg goerami. Vandaag langsgeweest en twee dwerg goeramies gekocht. We konden kiezen uit verschillende kleuren en hebben gekozen voor een koppel Colisa Lalia Cobalt. Zie ook de foto’s hieronder. Tevens hebben we nog 2 nieuwe plantjes gekocht, Pogostemon erectus en Ludwigia inclinata verticillata en een heuze blauwe kreeft. Thuisgekomen alles ingericht en wat foto’s genomen die hieronder staan. Kosten vandaag: 2 x 3.95 + 2 x 5.95 + 14.95 = 34.75 (planten, vissen en kreeft)

WordPress Image Gallery Plugin

18 januari 2015 Gisteren de kreeft uit de bak gehaald. Waarom ? Nou hij had de goerami tussen zijn poten om die eens even de oren te wassen…..en dat is nu net even niet de bedoeling. Dus Marion heeft hem er gelijk uitgehaald. De goerami was toch een beetje gehandicapt, dus hopen dat die het gaat redden.

19 januari 2015 Na wat mailcontact met Aqua Ferrytale vandaag bij ze langsgeweest. We konden de kreeft terugbrengen en kregen er dan iets anders voor terug. We zijn uiteindelijk met 2 slakken naar huis gegaan, een gele appelslak en een stekeltorenslak (brotia pagodula). We hopen dat de goerami het gaat redden.

WordPress Image Gallery Plugin

31 januari 2015 Vandaag besloten dat de dwerg goeramie (man) te veel lijdt en het niet gaat redden. We gaan een nieuwe kopen.

20 februari 2015 Vandaag een nieuwe kobalt kleur dwerg goeramie (man) gehaald en tevens 3 kardinaal tetra’s. Het aquarium is weer kompleet.

10 augustus 2015 De dames hebben 5 nieuwe visjes gekocht bij Discus in Almere Buiten: 5 sumatraan visjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *