Pollewops

Johan, Marion en Rinske

Featured HighlightedSportenWielrennen

FietsElfStedenTocht 2023

Tweede Pinksterdag, 29 mei, is het weer zover. We gaan wederom, ik voor de vijfde keer, de fiets Elfstedentocht fietsen. Samen met Han, Erik-Jan, Edwin, Ronald en René staan we om 07:24 aan de start om als groep 19 te starten. Het is dit jaar erg mooi weer en dus erg druk.

De wind was vandaag ook erg gunstig, namelijk uit het Noord-Oosten en dus hadden we gelijk vanaf het begin tot Holwerd wind tegen, maar daarna vanaf Holwerd, via Dokkum, geheel wind mee naar Leeuwarden, Bolsward en uiteindelijk zelf tot aan Stavoren. Daar vandaan draaiden we tegen de wind in richting Hindelopen en terug naar Bolsward.

We hebben genoten en alle de tocht uitgereden. Enig minpuntje was de valpartij in de laatste 5km waar Han, Ronald en Edwin het slachtoffer van waren. Gelukkig viel de schade mee.

Onderweg waren er diverse punten om water te tappen of verkrijgen van bananen, pepermunt, gelletjes, Snelle Jelle, Isostar en soep. Er was dit jaar ook erg veel publiek en gezelligheid. Veel muziek langs de kant en aanmoedigingen. Ook Erik-Jan had fans meegenomen. Die stonden onderweg, welke ik gemist heb, en later in IJlst waar we lekker drankje en appelgebak genuttigd hebben.

Dit jaar was mijn vijfde tocht…nog zes te gaan om de serie (11 stuks) medailles compleet te maken. Op naar volgend jaar dus en hopelijk wederom aangenaam weer.

Bericht van de organisatie: WEDEROM EEN MOOIE TOCHT
Pinkstermaandag zijn 14.114 deelnemer ’s morgen op de fiets gestapt om om langs alle Friese steden te fietsen. Uiteindelijk zijn er 13.535 mensen gefinisht. Een heel hoog aantal.👍 Het aantal ongevallen en pechgevallen is gelukkig beperkt gebleven. En na de ervaringen van vorig jaar was het voor onze organisatie ook een geweldige dag, die nagenoeg vlekkeloos verliep.😄

Onze dank gaat uit naar:

  • alle 800 vrijwilligers die deze tocht mogelijk hebben gemaakt, fantastisch; • onze partnerorganisaties die zorgen voor materiaal, faciliteiten en wat deelnemers onderweg aangeboden krijgen; • gemeenten, de provincie Fryslân, Rijkswaterstaat, en Veiligheidsregio’s die zorgden voor de nodige toestemmingen, vergunningen en het meedenken over de veiligheid; • de verschillende aannemers die op de route aan het werk zijn en alles keurig hadden geregeld, zodat de deelnemers toch optimaal gebruik konden maken van de weg; • het publiek dat zorgde voor een fantastische sfeer.

Volgend jaar staat de 87ste editie van de fietselfsteden gepland op Pinkstermaandag 20 mei 2024. In november start de voorinschrijving. 🚴

Hieronder wat foto’s en filmpjes van onderweg.

En hier nog wat filmpjes. De eerste is een eigen knutsel en de tweede is iets door de iPhone gebakken. Best wel leuk.