Pollewops

Johan, Marion en Rinske

DuikenVakantiesZomer

Zomer 2003 – Egypte – Hurghada – Duikvakantie

Duikvakantie – Egypte – Hurghada – 2003 (wo 24-9 t/m wo 8/10)

Wo 24/9 Vertrek omstreeks 19:50 Schiphol.
Met de trein 16:05 naar Schiphol. 16:55 gearriveerd. Bij het halen van het ticket bleek dat we onze terugreis op 1/10 zouden hebben. Fout ! Wij alvast ingechecked en daarna is het ticket herschreven. Het bleek tevens dat het vliegtuig om 19:30 zou vertrekken.
Do 25/9 Omstreeks 01:30 gearriveerd op Hurghada International Airport. Na visum en duane met de bus naar het Hiltom Villa Resort. Zoals bekend is Hurghada aan de buitenkant één grote bouwput. En dat klopt helemaal. Niets is er af.
Het Hilton Villa Resort ligt op 11km van het vliegveld. Aangekomen bij het hotel (03:00) zag het er al wat beter uit. Binnen de muren valthet allemaal wel mee en ziet het er best wel aardig uit. Het grootste gedeelte wordt nu gerenoveerd en het gedaalte waar wij zitten (kamer 21:32) ziet er leuk uit; terrasje, zwembad voor de deur, ruime kamer, ruime badkamer. Prima dus voor 2 weken.
Rond 04:00 lagen we in bed. Jammergenoeg was ons alleen verteld dat de PADI Open Water cursus de volgende dag om 08:00 zou beginnen !! Drie uur slapen dus als je ook nog ontbijten wil!
Enfin, om 07:00 ging de wekker en na het ontbijtbuffet waren we om 08:00 present op de duikschool. Daar werd ons verteld dat het de volgende dag pas zou beginnen !!! Balen dus en terug naar bed ? Ik heb het geprobeerd, maar het lukte niet om in slaap te komen. Marion bleef gewoon op: Wat een bikkel.
Tussen elven en twaalven hebben we een hotel verkenning gedaan (zwembaden, strand etc). Om 1200 een lunch genomen in het hotel. Deze was gratis in verband met het misgelopen diner van de dag daarvoor.. Het lunchbuffet was prima, spaghetti, buffet, alles was er. Prima.
Die middag rond het zwembad gehangen. Best wel lekker. Marion verveelde zich al. Stom hoor. Ik vond het erg lekker.
Tussen 1800 en 1930 hebben we in de buurt wat gewandeld en hebben we drinken, chips, ijs, tang gekocht voor LE50 (LE1 = EUR0.15) in de buurtsuper.Om 2000 hebben we het dinerbuffet (europees) genomen. Viel een beetje tegen. Het diner hebben we afgesloten met een wandeling de pier op. Je had daar een mooi uitzicht op Hurghada en de vele sterren. Omstreeks 2300 zijn we naar bed gegaan na een spelletje (3) yatzee.
Vr 26/9 0630 de wekker ging af. Dit lijkt vroeg, is het ook wel, maar omdat vannacht de klok hier in Egypte 1 uur terug ging (nu gelijk aan nederland) hebben we toch 1 uur langer kunnen slapen. Na het ontbijt waren we rond 0800 bij de duikschool.We zijn begonnen met video, daarna vragen beantwoorden en een quizje. Dan weer video, vragen en quizje. Hierna zijn we naar het strand gelopen en hebben daar spullen gepast. Dit waren pak, duikbril, zwemvliezen en trimvest. Hierna moesten we als eerste 200 meter zwemmen in de zee. Dit ging ons allen (Marion, Robbert, Willem, Jean-Marie en ik) goed af. PS. Onze leraar was Chris. Na de lunch in het beach restaurant begonnen we rond 1330 met video 3 (hoofdstuk3). Rond 1500 waren we hiermee klaar en gingen we voor de eerste keer met pak, fles etc het water in. Spannend…maar hetging allemaal goed. Oefeningen met neutraal drijfvermogen, bril schoonmaken, lucht overgeven etc hebben we die middag gedaan. Rond 1630 hadden we de eerste ervaring achter de rug. Nog wat gezeten, eerst op het zembad terras en daarna op eigen terras. Marion heeft zelfs nog B&B gekeken op RTL4 ! Erg hoor.Rond 2000 zijn we gaan eten. Het was vandaag visdag. Marion vond het lekker. Rond 2230 lagen we in bed.
Za 27/9 Om 630 ging de wekker weer. Ik was ervoor zelfs al wakker. Vast van de spanning. Na het ontbijt waren we om 800 weer present op de duikschool. Vandaag gingen we eerst het zembad in, dus omstreeks 900 lagen we allemaal bepakt in het water.Vandaag waren de oefeningen:

  • bril af, bril op en bril klaren
  • bril af en 1 minuut door ademen door de automaat.
    Marion had hier moeite mee. Zij verzoop bijna drie keer.
  • neutraal drijfvermogen sturen met in/uit ademen. Het vest werd hier eerst met perslucht en daarna met lucht uit de mond opgeblazen.
  • rondje snorkelen langs de muur
  • lood afdoen en weer omdoen
  • reddend zwemmen (trekken en duwen)
  • geen-lucht situatie simuleren

Daarna nog wat les gehad (vragen hoodstuk 3 en video en vragen van hoofdstuk 4). De lunch was vandaag wederom in het beach restaurant. Erg mooie locatie (zie foto´s) en erg lekker.´s Middags hebben we hoofdstuk 5 gedaan (video) en daarna aan het zwembad gelegen in de zon. Lekker hoor. Vanavond moeten we als huiswerk vraag 6 & 7 doen. Dit betrof vragen met betrekking op de RDP (Recrational Diver Planner). Als je die eenmaal doorhad was het erg simpel.Het eten die avond was Tex-Mex, tacco´s gevuld met chili con carne. Lekker. Na een bakkie cappuccino en het luisteren naar de Hilton muzikale omlijsting lagen we om 2300 in bed.

Zo 28/9 630 wekker, ontbijt en om 800 aanvang cursus dag 3. Getart in het zwembad voor wat oefeningen en daarna het examen. 50 multiplechoice vragen. Volgens mij ging dit wel aardig.Om 1200 waren we op de boot en hadden daar een lunch die erg lekker was. We zijn die middag naar een alternatief rif geweest omdat het erg hard waaide (6-7 bft). Dit was de eerste keer op-in zee en dat was toch wel even anders. Het klaren wilde bij mij niet zo lukken,dus duurde het wat langer. Enfin, uiteindelijk was ook ik beneden We hebben hier op 6 meter diepte wat oefeningen gedaan en hebben die middag 2 duiken gemaakt. Erg indrukwekkend. Tijdens de 2e duik ging het klaren gelukkig beter. Na een paar drankjes tijdens de happy-hour (1730-1830) in de hotel pub, zijn we op advies van Chris naar Bull´s geweest. Erg lekkere steak en fajitas daar. Lekker en dat voor LE200 voor 4 personen. Na een bakkie koffie op een ander terras en het aflopen van alle juweliers die we tegenkwamen, waren we rond 2200 weer terug en heb ik dus verslag geschreven.Bedtijd, morgen weer om 630 op.
Ma 29/9 We begonnen vandaag wederom in het zwembad. Na wat oefeningen waren we rond 930 weer op de school en hebben we het examen nagekeken. Indereen geslaagd !!Rond 1115 waren we in de haven en om 1200 zou de boot vertrekken. Jammer, te laat, het werd rond 1300 dat we aan boord konden en als eerste gingen eten. Wederom erg lekker. Toen de afvaart. Marion was al niet lekker en dat werd er aan boord niet beter op…(net als d´r humeur). Wat kleine oefeningetjes gedaan en verder rond het rif gewommen. Het is net echt een aquarium, alleen dat mooier, want zo probeer je het thuis na te maken.Ik weet niet meer hoe laat, maar toen we terug waren hebben we ons certificaat gekregen. Tevens hebben we boeken meegekregen voor de advanced cursus. Deze duurt 2 dagen en omvat 5 duiken: 1 verplichte diepe duik en navigatie duik en 3 naar keuze (bijvoorbeeld foto, stroming of wrak duik).We zouden deze cursus op vrijdag en zaterdag kunnen doen. Twee van de 5 bootdagen leveren we dan in, waar we dan weer EUR50 voor terug krijgen per persoon. Dan word de cursus prijs voor AOW dus 250+35-50=EUR235. Dit inclusief materiaal wat voor de 2 boottrip dagen nog eens extra EUR25 per dag zou zijn voor pak, trimvest, masker en snorkel. Vanavond (nu is het 1900) gaan we met de hele groep eten. We gaan kameel eten. Dit schijnt erg wild te smaken. Ik ben benieuwd.Nou dat was lekker zeg. Het schijnt daar de enige plek te zijn waar je het kan eten “Arabia Resort”. Een plek vol met duitsers en waar ook nog enige entertainment bij zat in de vorm van live muziek. De kameel smaakte wild en was erg mals. Ik denk zelfs lekkerder dan kogelbiefstuk en dat zou je niet zeggen als je een kameel ziet. Na het eten zijn we bij “Pappa Beach” geweest, een openlucht discotheek waar die avond een nederlandse coverband optrad en die was erg goed en vooral leuk op de manier zoals ze het deden. Thea, de zus van Corrie Conings, zorgde voor de vrouwlijke zang. Rond 100 waren we terug en gingen naar bed.
Di 30/9 Uitgeslapen. Ontbijt om 1015 en daarna strand strand strand. Tussen de middag nog wat gegeten, maar de hele dag strand, blauw water (27°C) en wind (5-6bft). Lekker hoor….Om 1730 nog even negevraagd over de boottrips en morgen stonden we gepland voor de hele dag op de “Amy”. Zal mij benieuwen. De eerste keer dat we zonder begeleiding mogen. Donderdag hebben we dan in ieder geval weer vrij en vrijdag/zaterdag dan weer cursus (AOW).Het is nu 1815 en Marion heeft nu tussen 1800 en 1900 zweedse massage.Het eten in het hotel was lekker vandaag. Na het eten nog een ijsje gegeten en koffie gedronken bij de buren (Inter Continental Hotel) waar ook een optreden was met Egyptische muziek en dans. We waren hier samen met Robbert en Willem. Rond 2230 lagen we in bed.
Wo 1/10 630 ging de wekker maar we waren al beide om 600 wakker. Kwart over 6 gingen we eruit, douchen sloegen we over omdat we toch gingen duiken en 800 waren we present bij de duikschool om onze spullen te halen. Ik heb mijn automaat nog geruild omdat de diepte meter het nie goe deed. Omstreeks 845 gingen we weg naar Umm Gamar. Een duikstek anderhalf uur varen (±20km) van het hotel. We hebben hier zelfs een driftduik gedaan, dat wil zeggen de boot dropt ons en dan duiken we 1 kant op met de stroming mee. Aan het eind, in dit geval 48 minuten later, konden we naar boven en daar lag de boot dan weer. Was erg relaxed, want je hoeft zelf weinig te doen. We hebben twee duiken gemaakt vandaag: één bij een rif in zee en één bij het rif rond het eiland.Het was wel erg mooi en we hebben vele soorten vis gezien. Rond 2000 zijn we gaan eten en rond 2200 lagen we in bed. Het eten was vandaag best wel lekker. Er was shoarma, waar ik alleen de knoflooksaus niet van nam. Er zat basilicum in. Bah !Marion d´r gezondheid ging een beetje achteruit: maagproblemen.
Do 2/10 Rond 900 gingen we uit bed, douchen en rond 1000 ontbijten. Vandaag hebben we een lekkere luier/zon-dag.
Vr 3/10 Vandaag staat in het teken van de AOW cursus. Vanaf de “Rachelle” hebben we vandaag 3 duiken gemaakt: navigatie, buoyancy en een wrakduik. Alle gelukt zonder problemen. De bouyancy duik bestond uit het normaal zwemmen door een hoepel en hetzelfde op-zijn-kop (!). Verder ´hooveren´ een 5-tal centimeters boven de zandbodem en ook dit daarna op zijn kop ! ´s Avonds hebben we gegeten bij de Italiaan in het Hilton. Ik had een tenderloin steak met pepersaus en Marion een pasta. Het was erg lekker.
Za 4/10 Vandaag wederom AOW cursus. Vanaf de “Pharus” (is vertaald “parel”) hebben we een drift en diepte (26 meter) duik gemaakt. Marion kreeg het tijdens de diepte duik een beetje benauwd (gingen we te snel ?) en begon te hieperventileren. Niet leuk !Voortaan houden we het maar gewoon tot 20 meter. Diep zat en psygisch veel beter.
Zo 5/10Ma 6/10 Deze 2 komende dagen stonden in het teken van de bootduiken en achteraf bekeken in het teken van Marion.De eerste duk ging goed toen we rond 5 meter bleven hangen. We hebben samen als een buddyteam rustig gedoken langs het rif en dat ging redelijk goed (niet helemaal dus). Wel een schildpad gezien ! De 2e duik zouden we met Elbert & Leona mee gaan. Wij gingen als eerste naar beneden (-12 meter) en hadden afgesproken om eerst op de bodem te gaan zitten om te kijken hoe dat ging. Het ging dus niet. We zaten net toen Marion al weer omhoog wilde. Het ademen ging niet goed. Ik heb haar naar boven gebracht en ben toen met Leona & Elbert aan de duik begonnen. Deze liep niet helemaal zoals gepland, want Elbert raakte door zijn lucht en kon toen niet meer beneden blijven door het positieve drijfvermogen en we moesten toen naar boven en een 20 meten aan de oppervlakte zwemmen terug naar de boot. Deze toch hadden we achteraf beter met de gids kunnen doen.
Di 7/10 Rustdag. Vandaag aan het strand gelegen en lekker rustig aan gedaan. Beetje zwemmen, luieren, zwemmen, luieren enz. Lekker hoor. ´s Avonds zijn we in Sakal (het nieuwe gedeelte van Hurghada) geweest. Niet veel soeps daar. Rond 2300 waren we terug. Bedtijd.
Wo 8/10 Vandaag de terugreisdag. Rond 800 opgestaan, ontbeten en nog wat rond het swembad gehangen. Om 1050 vertrekt de bus, om 1330 het vliegtuig en rond 1815 moeten we op Schiphol zijn. Ben benieuwd of we weer zo´n fijn, krap vliegtuig (Lotus Air) hebben.Het is 1530. We zitten in het vliegtuig. Ondertussen ruiken we het eten al wel, maar hebben we nog niets gehad. Zelfs geen drinken. Maar goed dat we zelf wat meegenomen hadden. Mijn stoel begin ik ook al te vielen :-)1600 eten. Echt van dat vliegtuig eten…….lekker hoor. Rond 1915 waren we op Schiphol en rond 2030 met de trein in Almere op het muziekwijk station. Daar werden we opgehaald.Einde vakantie. Nog 2 dagen lekker thuis.
Reis (incl. OW + 5 bootduiken) EUR 2255,40
Visum (betaald uit de gehaalde US250) US60
2 maal AOW EUR500
Inleveren 4 bootduiken -EUR100
2 maal AOW brevet kosten EUR70
Eindafrekening hotel (LE1320,24) EUR188
Gehaalde dollars (US250) EUR226,95
Totaal EUR3140,35

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *