2018 Frankrijk – Joch – Creu del Fous

Beste Natuurliefhebber, wandelaar, geocacher, sportieveling,

Tijdens onze vakantie in de Pyreneeën hebben wij anderhalve week op camping Canigou gestaan en genoten van vele activiteiten die daar georganiseerd werden. Erg fijn en erg leuk om dat in groepen te doen. Je kunt er je hele vakantie mee volmaken. Voor degene die nog tijd over hebben of wat anders willen doen wil ik onze hobby wat meer bekendheid geven.

Wat wij als hobby hebben is Geocachen (www.geocachen.com). Dit is een gratis spel wat simpel gezegd het zoeken naar schatten betekend. Ook in de buurt van de camping liggen er en dus kun je je daar prima vermaken met mooie caches zoeken. Via de website van geocaching.com kun je een gratis account aanmaken en zo ook deze hobby gaan beoefenen. Zet daarna de app op je telefoon en klaar ben je. Maar pas op: het is verslavend!

Degene die ik in dit artikel onder de aandacht wil brengen is een traditionele cache met de naam La Crois de Joch (GC6YG2A). Deze cache ligt bij het kruis Creu del Fous, die boven op de 925m hoge berg, nabij het plaatsje Joch staat. Dichtbij de camping dus en twee vliegen in een klap. Een lekkere wandeling (de kruisweg) de hoogte in langs 14 smeedijzeren kruizen en als beloning een gevonden schat en een schitterend uitzicht. Leuk toch?

Wat heb je nodig:

  • Goede wandelschoenen
  • Water(!) en eten
  • Fototoestel of een opgeladen telefoon voor het maken van foto’s
  • Een redelijke conditie. De wandeling is 3km, maar omvat 500 hoogtemeters, best pittig dus.
  • Houd rekening met een totale wandeltijd naar boven van anderhalve uur en een half uur naar beneden.
  • Wil je de cache loggen dan is een telefoon met de GeoCaching app erop handig. Of natuurlijk een GPS waar het eind-coördinaat in gezet is. Maak een gratis account aan, kom en geniet van de wereld die GeoCaching heet. Wereldwijd miljoenen verborgen schatten. Vaak bij je thuis, in de buurt of misschien zelfs wel in je eigen straat.

Startpunt en tevens parkeerplek voor de auto:

In het dorpje Joch kun je aan de start van de wandeling parkeren. De coördinaten van de parkeerplaats zijn N42 37.020 E2 31.549. Let wel op dat Joch een heel klein dorpje is met ook kleine smalle straatjes. Zorg dat je je auto niet beschadig bij het rijden naar de parkeerplek.

De wandeling:

Wandel vanaf de parkeerplek naar de start en het eerste kruis, daarna volgt de weg zich vanzelf. Volg de kruizen. Ze zijn genummerd van I tot XIII, dus zorg dat je ze allemaal regenkomt om zodoende niet te verdwalen of onnodig meer kilometers te gaan lopen.

 

 

 

 

 

 

 

De geocache:

Eigenlijk zijn er twee of misschien wel meer schatten bovenop. In ieder geval één dat is de geocache die je kunt vinden en loggen. Maar wat misschien nog wel mooier is, is het uitzicht op de Middellandse zee en de omgeving. Wat fantastisch is het hier! Ik ben zeker drie kwartier boven gebleven om te genieten van het uitzicht. Neem een broodje mee en nuttig dat daarboven. Neem je afval wel mee en laat niets slingeren. Zo blijft dit een mooie plek, ook voor andere wandelaars.

Ik hoop dat er campinggasten zijn die hierdoor geïnspireerd raken en gaan geocachen. Het hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook gewoon lekker naar boven wandelen en van het uitzicht genieten. Ook helemaal goed.

Het gaat erom dat we mooie dingen doen op de vakantie waar we later nog eens aan terugdenken of over spreken. Ik weet zeker dat dit er één van is.

Groet en veel plezier met de wandeling.

Johan Pol
Geocache teamnaam: Polllen