Pollewops

Johan, Marion en Rinske

VakantiesZomer

2020 – Frankrijk – Normandië

Gister besloten om naar Normandië (La Manche) te gaan en een camping was gelukkig vrij snel gevonden. Twee stuks van Nederlanders waarvan één er vol bleek. Wel jammer want die had de voorkeur (we wisten toen nog niet beter).
Het werd nu dus de camping Qui Vivra Vera in het dorpje le Mesnil-Amey.

Maandag 20 juli – Iets voor negenen vertrokken en de route verliep vlekkeloos. Half zes waren we op de camping en na welkomst drankje met Coen en een rondje over de camping, konden we opbouwen en om acht uur aan tafel voor spareribs voor Rinske en mij en vegetarisch voor Marion. Voorgerecht was meloen met ham en toetje was een kaasplankje met Comté en nog één soort.
Het eten was lekker erg van genoten en er was een flinke bezetting van 21 gasten.
Rond elven naar bed. Het was koud en een frisse nacht.

Dinsdag 21 juli – Vandaag zijn we na het ontbijt richting Saint Lo gereden voor de Lidl. Op de heenweg even een d-tour naar het dorp le Mesnil-Alley wat niet heel erg spannend was. Wel op de heenweg een groene specht gezien die voor ons uitvloog. Wauw de eerste keer gezien.
In Saint Lo moesten we dan ook even het centrum in en hebben een 5km wandeling gemaakt door de oude stad. Naja oud. In de oorlog geheel platgebombardeerd en weer opgebouwd. Dus niet zo oud 🙁 Veel in centrum is wel in oude staat gebouwd, onder andere de stadsmuur.
Hierna nog een kleine 1km wandeling gemaakt voor een geocache multi. Hierbij als STF kunnen loggen…jippie!
Middags ik nog 30km gefietst in de buurt. Lekker op en neer hier. Was jammer genoeg wel snel het gele MTB spoor kwijt.
Deze avond kokkerel van Rinske. Meloen met ham vooraf en pasta met tonijn, crème frais en sla als hoofdgerecht. Toetje île flottante..mjammie.

Woensdag 22 juli – Coen heeft een map gemaakt met alles over de tweede wereldoorlog in Normandië. Tevens heeft hij in twee dagen activiteiten gepland om veel te zien wat er allemaal gebeurd is op 6 juni 1944, op D-Day.

Vandaag gaan we op pad voor oorlogsdag 1. We rijden om negen uur weg op weg naar Arromanches-les-bains. Hier bekijken we de 360 graden film in de bioscoop. Daarna lopen we naar het dorp en bezoeken Gold beach. Tevens eten we hier een hapje. Broodje braadworst, patatjes en panini kaas. Daarna rijden we door naar Port-en-Bessin-Huppain waar we schelpen gezocht hebben en een pittige wandeling naar een afgesloten bunker. Jammer, zonde van de energie. Dan rijden we door naar de Amerikaanse begraafplaats en het nabij gelegen strand Omaha beach. Indrukwekkende plek al die kruizen. Dan rijden we door naar Point-du-Hoc. Vanuit dit strategische punt heb je zowel zicht op Utah alsook op Omaha beach. Zeer slim gekozen dus.

Op weg naar huis gedacht wat te kunnen eten in een stranddorpje. Jammer dat lukte niet. Weinig aanwezig en wat er zat zat vol. Dan maar door naar Saint Lô. Eten bij de Italiaan La Pergola was erg lekker. 21:30 thuis.

Donderdag 23 juli – Vandaag rustdag voor de dames. Planning was eerst markt in Coutances maar dat schuiven we door naar volgende week. Ik ben op de MTB een geocache rondje gaan fietsen en hierbij 15 gevonden en 3 niet. Fietstijd 4 uur voor 22km…
Zoektijd per cache tussen 5 en 30 minuten…pfffff
Middags naar E Leclerk geweest voor BBQ boodschappen en vast de crème de marron ingeslagen. Kunnen we dat niet meer vergeten 😉
Ook vast kaartjes gekocht voor de abdij in Mont St Michel waar we morgen heen gaan.
Die avond dus genoten van een BBQ bereid door Rinske. Top!

Vrijdag 24 juli
Half tien weg via Route de la Baie. Twee uur later, half twaalf, daar dus. Mooie heen route langs de kust dat wel, maar doorrijden ho maar. Dus meer genieten van de omgeving en het opdoemen van Mont Saint Michel.
Ondanks de corona en een half volle parkeerplaats was het er nog steeds druk. Kun je nagaan hoe het normaal is. Voor het tijdslot van 13:45 hebben we kaartjes voor de Abbaye. Erg mooi. Verder daar een lekker frietje met sausage gegeten en de volgende geocaches gelogd: Adventure lab, virtual, earthcache en 3 tradies.
Totale wandeling was 12km en rond half zeven waren we weer op camping terug. Mooi op tijd voor de BBQ welke gezellig en erg lekker was. Goed geregeld!

Zaterdag 25 juli – Vanochtend MTB rondje met 7 caches. Sommige al een jaar niet gevonden dus dan des te leuk om ze te vinden. Sommige namen wel wat meer tijd in beslag, maar max zoektijd was iets van tien minuten, dus viel mee. Uiteindelijk werd dit de kerk route. In ieder gepasseerd plaatsje een foto van de kerk gemaakt.
Bij terugkomst gedoucht en de dames opgepord voor een bezoek aan Coutances. Paar leuke kerken, oeps kathedralen, maar verder niet veel soeps.
Ook de adventure lab rondom de kathedraal lukt niet. Maar ja verzin maar eens een antwoord met twee woorden op de vraag: “En levant les yeux, que voyez vous entre 2 meurtrières ? (réponse en 2 mots)”
Lukte ons niet. CO en laatste drie loggers om hulp gevraagd.
Tijdens bezoek begon het te regenen zoals voorspeld. Onderweg naar huis via de Carrefour Contact voor kaasfondue boodschappen en tanken (1.35/l).
Terug op de camping nog meer regen. Jammer, maar gelukkig zitten we droog.
Eten was dus in de vouwwagen want het bleef regenen. Het was lekker. Na spelletjes yahtzee was het vroeg bedtijd. Morgen oorlogsdag 2.

Zondag 26 juli – Vandaag oorlogsdag 2

Als eerste reden we naar Carentan Dead Man’s Corner voor het D-Day Experience museum met simulatie. Indrukwekkend. Simulatie leuk gedaan. Net echt.

Als tweede naar Sainte-Mère-Eglise voor de kerk waar de piloot John Steele aan bleef hangen en het overleefde. Hier het Airborne museum bezocht.

Toen door naar Azeville voor het bunkercomplex en in de 350m lange tunnel netwerk geweest.

Daarna langs de kust gereden naar Utah beach. Hier struinde de dag doordat Rinske en Marion moe waren. Een wandeling en uit eten veranderde zo in pizza’s en yahtzee bij de tent.

Maandag 27 juli – Rustdag, dus ik alleen op pad naar Utah beach voor een Adventure lab en was bijvangst onderweg.
Daarna terug naar camping voor koffie en lunch broodje. Toen weer door naar Coutances voor een geocache trail wandeling van 5km. Van de 13 er 6 niet gevonden 🙁
Rond vieren terug en toen met zijn drietjes op de MTB naar de Duitse begraafplaats en daarna via de Carrefour terug. Rondje van 13km.
Rinske kookt tortelinies en toetje crème brûlée karamel.
De avond verder eerst potje tennis met shuttle in het water na drie keer slaan. Rinske het water in en daarna douchen 🙂
Verder daarna met yahtzee en nummer Kubb.

Dinsdag 28 juli – Missie van vandaag is het noorden van Normandië, het gebied La Hague.
Via Auderville naar Cap de la Hague gereden voor een wandeling en lunch fish & chips erg lekker
Daarna naar Nez de Jobourg gereden. Wauw mooie kliffen en mooie cache wandeling.

Port-Bail voor even zwemmen bij het strand en eten in centrum. Gelukkig wel plek bij tweede restaurant poging. Was lekker, stuk lekker vlees welke net op bord paste. Nog adventure lab gedaan in centrum en dus alle kerkjes mogen bezoeken hier. Na loggen van de bonus op weg terug naar de camping. Half elf terug. Bedtijd.

Woensdag 29 juli – Was frisse nacht met 7 gr. Vandaag ziet de dag er wel lekker warm uit.
Negen uur opgestaan voor MTB rondje en paar caches bij Saint-Lô.
Bij terugkomst op de camping spotten we een ijsvogel bij de vijver. Verschillende keren komt hij terug maar het laten zien hoe hij een goudvis vangt is ons niet gegund.
Na lunch en paar uurtjes hangen besluit ik om naar het strand te gaan. De dames gaan ook mee.
Het strand waar we heengingen was Pointe d’Agon. Rustig en het werd steeds breder 😉
Even voor zevenen weer terug voor het eten op de camping.
Salade met chèvre en Canard a la Coen. Toetje was île flottante. We hebben lekker en gezellig gegeten.

Donderdag 30 juli – Weer een frisse nacht met 7 graden. Maar de dag zou zon met 32 graden moeten gaan worden. Lekker dus. Op het bord vanochtend stond tapas vanavond i.p.v. BBQ. Ook goed. Drie streepjes gezet.
Deze dag eerst begonnen met de markt in Coutances met een overheerlijke sausage met pain. Daarna naar het strand Hauteville-sur-Mer gereden, maar het water stond zo laag dat het 2km lopen was tot aan het water. Toen doorgereden naar Sant-Germain-sur-Ay-Plage. Hier was het prima vertoeven. We begonnen om elf uur met een leeg strand en verlieten het na vijf uur en toen was het een beetje gevuld. Het water was aanzienlijk gestegen, we hebben op het strand drie keer moeten verplaatsen door de vloed.
Op de terugweg langs de Mc voor een milkshake en de Carrefour voor fromage blank die op was en ham.
Nu half zeven terug op camping aan de meloen met ham. Jammie.
Deze avond tapas. Hum veelte vissig dus Marion en Rinske genoten. Ik vond ook wel wat 😉
Deze avond werd Aladin film geprojecteerd. Maar door vele herrie van de tafelgasten eigenlijk niet te volgen. Jammer, wel even gekeken en half twaalf naar bed. Wel nog even de camera opgesteld voor wat foto’s.

Vrijdag 31 juli – Vanochtend was het voor het eerst niet koud en gelijk warm. Wie weet morgen toch een droge tent mee naar huis?
Vanochtend eerst een boswandeling gemaakt in Le bois du Mingrey. Mooi bos en leuke wandeling. Alles goed kunnen vinden wat in Frankrijk niet altijd het geval is.
Middags naar het strand in Saint-Pair-sur-Mer (nabij Granville) met zwembad in zee geweest. Wat een uitvinding. Tis wel zo dat de golven het leukste blijven dus is zwembad rustig en speelt iedereen in zee met de golven.
Avonds BBQ op de camping.

Zaterdag 1 augustus – Half acht wakker en opgestaan. Opruimen, inpakken en na afscheid reden we om half elf weg.
Op naar Honfleur en Étretat. Honfleur erg druk dus foto en verder. Wel erg mooi stadje op eerste gezicht.
Étretat ook druk. Auto geparkeerd verder weg en met fiets naar de klif toe.
Was een weg alleen maar naar beneden. Dus leuk voor terug fietsen 🙂
Erg druk daar maar toch even gekeken en naar kerkje gewandeld.
Uiteindelijk om tien uur thuis.

Zondag 2 augustus – Tsja wat doe je op de dag dat je thuis bent na de vakantie. Wassen, wassen, wassen en de tent drogen als deze nat was.

Eindoordeel van de vakantie: We hebben genoten van de lekkere groene camping, de gastheer Coen en gastvrouw Ingrid, de kookkunsten van Coen en van de omgeving, stranden, musea en het eten. Nooit gedacht dat deze omgeving toch zoveel indrukken zou nalaten bij mij.


Totale vakantie gereden kilometers 2847km

  • heenreis 760km
  • terugreis 826km (via Honfleur en Étretat)
  • verbruik gem 8.2 l/100km
  • snelheid gem 70 km/uur

Het weer deze vakantie was prima. Zeker vergeleken met Nederland de afgelopen twee weken.Hier wat sfeer foto’s van de camping.

Ieder vakantie zetten we onszelf graag op de foto. Ook deze keer.

In deze vakantie totaal 101 caches gevonden. Zie ook de kaart hieronder en wat voorbeeld stashes die gevonden zijn.