Pollewops

Johan, Marion en Rinske

GeocachenVakantiesZomer

Luxemburg 2023

Oma wilde graag eens op pad met de familie en zo werd er een week gepland van zaterdag 29 april tot en met zaterdag 6 mei 2023. We zijn deze week naar Luxemburg geweest en verbleven in een huisje op vakantiepark La Sapiniere met nummer 19F. Het huisje was van alle gemakken voorzien en we hadden vier slaapkamers, een badkamer met bad en toilet, een aparte douche, een apart toilet en een woonkamer met balkon. Voldoende ruimte en vertrekken dus. De ligging van het huisje was perfect. Een half uur rijden en je zal bij alle plekken die je zou willen bezichtigen en wat we ook gedaan hebben deze week.

Het reisgezelschap bestond deze week uit de organisator Oma Sonja en Mats, Fleur, Marion, Rinske en Johan.

Za 29/4
Rond twaalven zijn wij vertrokken uit Almere. Oma en Mats waren al in Beesd en hadden gedacht langer onderweg te zijn. Ach kan gebeuren en ze waren in ieder geval op tijd. De afspraak was om enen te verzamelen in Beesd en van daaruit samen verder.
Reis verliep voorspoedig. Na 100km ging Rinske rijden in de auto van oma. In België nog een stop voor een cache uit 2002 en rond vijven waren we op de bestemming.
Na inchecken soep van oma Sonja gegeten en nog wandelingetje over het park gemaakt. Eerste verkenning dus.

Zo 30/4
Vandaag na ontbijt naar Vianden gegaan en daar via de kabelbaan naar het kasteel en deze goed bekeken.

Het kasteel van Vianden werd van de 11e tot de 14e eeuw op de fundamenten van een romeins kasteel en een karolingisch refugium gebouwd. Beinvloed door de Hohenstaufens, is het paleis-kasteel een van de grootste en mooiste feodale residenties uit de romaanse en gothische geschiedenis van Europa.

Tot het begin van de 15de eeuw was het de residentie van de machtige graven van Vianden die zich konden beroemen op hun relaties met het keizerlijk hof, waarvan Hendrik I (1220-1250) als zijn vrouw Marguerite de Courtenay, een naaste verwant van de Capetianen, koningen van Frankrijk, had. In 1417 werden het graafschap en het kasteel door erfenis nagelaten aan de jongere arm van het (Duitse) huis Nassau, dat in 1530 ook het Franse vorstendom Oranje in beslag nam.

In 1820, tijdens het bestuur van koning Willem I van Oranje-Nassau, graaf van Vianden, leidde de verkoop van het kasteel en de daarop volgende verkoop van meubilair enz. tot volledig verval van het kasteel. In 1890 kwam het slot in het bezit van groothertog Adolf, de oudste tak van de huis van Nassau en bleef sindsdien voorgoed in het bezit van de groothertogelijke familie. Na de overname door de staat Luxemburg in 1977, werd het kasteel in zijn oude glorie herstelt en behoort tegenwoordig tot één van de belangrijkste monumenten van Europa. Op dit moment in ook Willem-Alexander een graaf van Vianden.

Na het bezichtigen van het kasteel zijn we terug gewandeld, pizza gegeten en met name de jonge dames auto’s en motoren bekeken.
Wij zijn tussendoor ook nog even museum van Victor Hugo in geweest. Niet echt onze interesse maar ach we waren er toch en was gratis met de Luxembourg Card.
Bij thuiskomst dames naar zwembad en ik nog gaan fietsen. Terug naar Vianden want het was daar wel erg fraai. Lekker 32km gefietst met 600 hoogtemeters.

Ma 1/5
Vandaag de muzikale wandeling gedaan met de naam Klangwanderweg vanuit Hoscheid. Natuurlijk lagen hier weer de nodige geocaches en als die er niet gelegen hadden, hadden we dit nooit geweten. Was een fijne wandeling waar we onderweg wel flink nat werden van de regen. Dat was toen ook de reden om af te snijden wat uiteindelijk een zware klim en afdaling werd voor ons allen. Wel mooie omgeving, dat dan weer wel.
Het avondeten werd gemaakt door Fleur en Rinske en bestond uit pasta met broccoli en zalm. Lekker hoor.

Di 2/5
Vanochtend eerst gefietst naar het drielandenpunt. Een schitterende tocht van 62km met 1200 hoogtemeters.
Na terugkomst, eerst douchen, dan eten en toen op pad naar Müllerthal. Wat een mooie wandeling kon je daar lopen. Schitterende natuur met onder andere de Müllerthaler Trap. Natuurlijk ook hier weer de caches op ons pad weten te ‘scoren’. Die avond twee pakken pannenkoeken gebakken met kaas, spek en naturel. Daarna nog spelletje Carcassonne.
Morgen naar Luxemburg Stad, nu al zin in.

Wo 3/5
Vandaag Luxemburg Stad bezocht. Met de auto zijn we naar Ettelbruck gereden waar we op de trein zouden stappen. Helaas pindakaas, want alle parkeerplekken waren vergeven. Dus met de auto doorgereden richting Luxemburg om onderweg het volgende station te pakken. Zo kwamen we in Mersch waar we bij supermarkt Cactus gestaan hebben. Was waarschijnlijk niet de bedoeling, maar stonden zo we direct na het station. En we hebben, toen we terug waren, ook een boodschap gedaan daar. Na de korte wandeling naar het station waren we zo in Luxemburg Stad. Wel handig dat gratis openbaar vervoer.
De hele middag lekker gestruind door Luxemburg en genoeg bekeken. Jammer dat bezoek aan de kazematten volgeboekt was. Voor een andere keer dus.
Rond zessen waren we weer terug. Ik heb toen nog een klein rondje gefietst voor de chilli con carne opgediend werd, welke gemaakt door oma Sonja. Aansluitend nog wat spelletjes gepeeld.

Do 4/5
Vandaag terug naar Müllerthal (Marion, Rinske en ik) en wel naar Consdorf voor de wandeling naar de “Rittergang”, “Déiwepetz” en “Kuelschéier”.

De Kuelscheier is een groep van rotsen, met in het midden een bijzondere attractie: een donkere, smalle rotstunnel van ongeveer 100 meter lang, die aan de bovenkant gesloten is. Het is ontstaan toen zandsteenblokken werden gescheiden door spleten langs de rotswand. Een waterbron onder de rotsen markeert de overgang van de doorlatende zandsteen naar de onderliggende minder doorlatende, kleiachtige mergel.
De rotspassage is op plaatsen zo smal dat alleen “eenrichtingsverkeer” mogelijk is. Een zaklamp is nodig om de rotstunnel te verkennen via een pad.
De naam “Kuelscheier” is waarschijnlijk ontstaan uit het feit dat houtskool uit de kolenmijnen in het gebied tijdelijk werd opgeslagen in de kloven van de rots groep. De spleten dienden als een soort van opslag en kregen zo de naam “Kuelscheier”, oftewel “kolenschuur”.

De Rittergang en de Déiwepëtz zijn de twee smalste passages van het Müllerthal. Hier moet echt even de rugzak af om door de rotstunnel te lopen. 

Op de terugweg gestopt in Diekirch, waar we van een ijsje genoten hebben, en later nog gestopt in Hosingen voor de Cactus supermarkt.

Na het eten nog een avondwandeling gemaakt in bos naast het park. Toch weer 5.5km en 146hm. Acht caches gelogd en net voor het donker thuis.

Vr 5/5
De laatste dag van de vakantie en vandaag zijn we naar Clervaux gereden. Hier hebben we het stadje, het kasteel en de volgende musea bekeken:

  • The Family of Man: deze grote tentoonstelling bestaat uit 503 foto’s van 273 kunstenaars uit 68 landen en wordt beschouwd als een manifest voor vrede en de fundamentele gelijkheid van mensen. De opnames van artiesten als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Dorothea Lange, Robert Doisneau, August Sander, Ansel Adams, … worden op een moderne en spectaculaire manier in scène gezet. Sinds 1994 is het als permanente tentoonstelling in het kasteel van Clervaux gehuisvest en sinds 2003 is het in het register van het Wereldgeheugen van de UNESCO opgenomen.
  • Musée de Maquettes des Châteaux: maquettemuseum van kastelen en burchten uit Luxemburg
  • Museum of the Battle of the Bulge: museum van de Slag om de Ardennen. Op 16 december probeerde Hitler een nieuwe aanval op de Luxemburgse Ardennen om de haven van Antwerpen te bereiken, maar de weerstand van de Amerikaanse troepen leidde tot deze grote slag van de Ardennen. Op 12 februari werd Luxemburg opnieuw en definitief een vrij land.

Bij terugkomst nog rondje gefietst in deze schitterende omgeving.

Za 6/5
Vandaag opruimen, inpakken en iets na tienen reden we weg. Met twee stops onderweg, één voor lunch en één voor ijsje en splitsing in Beesd, waren we rond drieën thuis.
Uitpakken van de auto en het was-feest kon beginnen.

Leuke vakantie gehad. Mooi weer en best wel veel gezien. Top dus.

Hieronder ook nog wat drone foto’s.

Statistieken

  • met de auto 1140km gereden
  • met de fiets 155km gereden en 2200 hoogtemeters gemaakt
  • totaal 45km gewandeld
  • gevonden geocaches deze vakantie: 64 (tradi, mysterie, virtual, multi of earthcache)
  • gevonden Adventure Lab Caches: 10
  • verkregen souvenirs: 3

Het weer

Hier nog een filmpje gemaakt door Rinske

Hier nog een filmpje gemaakt door de iPhone van Johan

Hier nog een filmpje gemaakt door Johan

De Strava routes