Pollewops

Johan, Marion en Rinske

VakantiesZomer

Noorwegen 2022

In de periode van zaterdag 9 juli tot en met zaterdag 30 juli zijn we dan eindelijk naar Noorwegen afgereisd. Na 3 keer moeten annuleren door Corona, was het nu dan eindelijk zo ver. Drie weken naar Noorwegen geregeld via Cape Tracks.

 

Za 9/7
Zoals gepland om 1100 vertrokken naar Eemshaven. Rinske reed, ook wel fijn. Rond half drie waren we er en hadden toen ook mooi nog drie caches kunnen loggen in Eemshaven. Woohoo. Na paspoort en toegangscontrole op de P in de rij wachtend tot we aan boord mochten. Rinske reeds ons fantastisch aan boord.
Aan boord eerst onze hut 5714 opgezocht om daarna het schip te verkennen. Genoeg te zien hier in het 9 deks schip met casino, restaurants, winkeltje, xx slaapplekken en plek voor xx auto’s.
Voorlopig eindigde we op het achterdek in de zon en konden mooi de afvaart volgen.
1730 eten in buffet restaurant. We hadden ondertussen best wel trek gekregen. Was prima en zeker genoeg. Netjes geregeld. Met spelletje yathzee om 2100 vertrokken. Rinske was ondertussen al naar bed, misselijk 🙁
Later marion ook. Oops. Zal door de deining komen van het schip door de wind 5bft die aan het aantrekken is tot 7bft. Ahum.
Net nog even op zijdek geweest. Flinke woei en spetters. Haha het water is zout proefde ik.
Nu bijna tien uur en maar bedtijd van maken. Benieuwd hoe wind 7 gaat voelen. Bonkt en gaat nu al flink te keer.
Haha liep langs de sea pub met voetbal aan. Nld-Swe…maar ff blijven hangen.
23:00 bedtijd. Tis 1-1.

Zo 10/7
Wauw wat een nacht was dat. Windkracht 7 en dus veel gebonk en gewiebel. Dat is lastig slapen. Uiteindelijk na 0200 viel ik in slaap en dus sochtends brak. Velen hadden er last van gehad.
Enfin rond achten een uitgebreid ontbijt en rond tienen arriveerden we in Kristiansand. Noorwegen we zijn er!
Na offboarden zijn we Kristiansand in geweest voor een bezoek aan het centrum. Gezellig druk daar.
Rond enen naar Evje gereden met een paar kleine stops onderweg. Eén daarvan was bij het achtkantige kerkje in Haegeland.
Op camping werden we al verwacht. Altijd fijn 😉
In Evje boodschappen gedaan, gegeten, kleine wandeling naar geomuseum in Fennevos en nog aansluitend spelletje.
Nu bijna tienen dames naar bed en ik dit schrijven. Moet ook gebeuren 😉
Vandaag was het mooi weer met 24gr.

Plannen voor morgen: miniralski wandeling

Ma 11/7
Vandaag wederom een mooi warme dag met zelfs 27 graden.
Sochtends ben ik eerst een 5km wandeling gaan doen achter de camping de Masi op. Toch nog 380 hoogte meters.
Bij terugkomst een bak koffie en door met de dames naar Evje voor een 9km wandeling naar de Mineralsti mijnen. Niet echt bijzonder, maar wel lekker gewandeld.
Terug op de camping de dames afgezet en ik nog ff op pad voor paar boodschappen en klein 2.5km wandeling voor het loggen van een paar caches.
Daarna eten gemaakt door Rinske. Pasta met spinazie, pesto en mozzarella. Was erg lekker. Daarna wat spelletjes en bedje tijd.
Nu net voor 12 uur is het aan het donker worden. Weltrusten.

Di 12/7
Vandaag stond de pittige wandeling naar de Fennefossfjellet voor het loggen van een geocache😉 op de planning.

There is a unicorn painted on the Southern cliff side. It was painted by British soldiers who was stationed at the Evjemoen Military Camp at the end of the 1970s. The unicorn has become a landmark for the valley.

Was een mooie wandeling met drone vluchten en 9km door mooie bossen. Genoten. Tien uur gingen we weg van de camping en rond half twee weer terug. Na lunch en slaapje gingen we rond vieren weg voor een rondje met de auto om aansluitend te gaan eten in Evje.

Reiårsfossen is een 230 meter hoge waterval in Setesdal, Noorwegen. De waterval ligt langs de Noorse nationale weg 9, net ten zuiden van het dorp Ose in de gemeente Bygland in de provincie Agder. De waterval stroomt naar beneden in een korte stroom voordat hij uitmondt in het noordelijke uiteinde van de Åraksfjorden.

Eten werd bij top-burgers. Was smaakvol en meer dan genoeg.
Terug op de camping, koffie en yahtzee.

Morgen op weg naar de volgende stek.

Vandaag bewolkt en rond de 22 graden. Prima dus.

Wo 13/7
Vanochtend rond half tien vertrokken voor de reis naar Sandnes, onze volgende stop voor drie nachten.
De reis verliep voorspoedig en we hebben genoten van wat we zagen. Mooie fjorden, meren, sneeuw, schapen op de weg en nog veel meer. Wauw dat was het zeker.
Rond half drie waren we op de camping en na spullen opgeborgen te hebben en wat thee en koffie genuttigd te hebben zijn we naar Stavanger gereden. Hier het centrum bekeken en wat gegeten. Rond achten weer terug met regen jammergenoeg.

Vandaag de start van de dag met mooi weer en zon. Gedurende de reis ook nog gelukkig. Echter eind van de middag regen en stuk frisser met 12 graden.

Do 14/7
Vandaag de Preikestolen dag. De dag begon met wat regenbuitjes, maar wie weet is het daar droog.
Rond tienen vertrokken naar Lauvvik voor de ferry naar Oanes. Daarvandaan nog klein stukje naar de parkeerplaats van de Preikestolen. Om twaalf gestart en rond vieren weer terug.
Elf km gewandeld, twee buitjes gehad, vier uur genoten, dertien caches gelogd waarvan vijf labcaches. Af en toe moest ik flink bushbush in om de caches te vinden. Maar wel gelukt 😉
Vijf uur weer thuis en met Rinke nog wat boodschappen gedaan voor de burrito’s, getankt (24.45) en nog een paar caches in de buurt gelogd.
Voor het eten nog een drone vlucht. Niet handig bij elektriciteit kabels. Drone werd en zo tegenaan getrokken. Kon niets meer doen. Hing als een magneet die kant op. Gelukkig na de aanraking toch alles nog heel.

Vr 15/7
Rustig ontbijt, nog wandeling in de buurt en rond 12 weg,
Vandaag via Sandnes, Hommersåk, Ims, Lauvvik, niet gereserveerde (mazzel dus) ferry door Lysefjord naar Lysebotn, de 27 haarspeldbochten naar boven, hier gegeten in het restaurant boven, Sinnes, Oltedal, Sandnes. Daarna nog bezoekje aan Solabeach en toen na bijna 250km terug naar de camping. Wauw wat een schitterende dag was dit👍
Paar buien gehad maar op de ferry en steeds buiten de auto hadden we het droog. Iets van 7-12 graden vandaag.

Za 16/7
Vandaag naar nieuwe verblijfplaats.
Kinsarvik is de eindbestemming vandaag na 272km. Was weer een avontuur met ferry, watervallen, mooie fjorden, staafkerk, gletcher.
Rond half negen vertrokken en kon het genieten van de reis beginnen. Onderweg in Røldal het stavkyrkje bekeken. Nog niet zoals we hem willen zien. Dus foto en verder.
Daarna stop bij de dubbele låtefoss watervallen. Erg fraai.
Volgende stop was bij Odda. Hier een wandeling en bezoek aan de Buerbreen gletcher. Weer een erg fraaie wandeling met touwen, bruggen en trappen. Boven een fantastisch uitzicht op deze aftakking van de Folgefonna gletcher. Wat betreft grootte, de derde van Noorwegen.
Uiteindelijk omstreeks half acht op de camping Kinsarvik. Huisje 18 hier.
Haha lache met dezelfde buren als afgelopen dagen in Sandnes.
Het weer vandaag was prima. Graadje of 17 en droog. Dus mooi reis/wandel weer.

Zo 17/7
De zondag begint met miezer. Bah. Was pas om half tien wakker, dus de vermoeidheid slaat toe lijkt het.
Uiteindelijk rond elven vertrokken naar de Vøringsfossen. Haha best wel mistig daar en zicht was niet best. Ach het was droog en vanaf sommige plekken was er best wat te zien. Alle caches gevonden daar in ieder geval.
Op de terugweg Eidfjord nog aangedaan voor wandeling en boodschappen.
Daarna plan om eerst te eten en daarna de fruitwandeling in Lofthus te doen. Het eten ging door en was lekker. Het regende echter weer dus de wandeling werd omgezet naar een kleine plaatselijke wandeling.

Morgen hopelijk iets beter weer al zijn de voorspellingen niet best.

Vandaag mist, miezer, regen en 12-15 graden schat ik.

Ma 18/7
Vandaag in eerste instantie naar museum in Utne willen gaan, maar die is maandags dicht. Dus nieuw plan. Wandeling in Lofthus. Dit werd de fruitwandeling Fruktsti en de Opo rivier wandeling Elvadalen. Totaal 10km gewandeld en lekker gegeten bij Kompaen met nl eigenaars. Lekker en gezellig.
Daarna Naturmusrum in Eidfjord. Kon nog net vanaf 1700-1800. De film was indrukwekkend. Net of je er zelf in zat.
Nog even doorgereden naar de Vøringsfossen, maar ook vandaag mist.
Toen huiswaarts. Nog even drone vlucht, spelletje en kijken wat morgen te doen op de reis naar Bergen.
Vandaag eerst miezer maar later droog en 16-17 graden.

Di 19/7
Vandaag reisdag naar Bergen. Rond tienen vertrokken en eerst verkeerd gereden tot Voss. Damn. Toch maar teruggegaan voor de juiste mooie route.
Via Voss dus, goldfish lake, norheimsund voor museum waar we niet geweest zijn en ijsje bij de coop, Steinsdalsfossen waren we rond vijven op de lone camping.
Spullen uitladen, marion slapie en daarna eten halen en opmaken.
Ik nog rondje caches gedaan lopend in de buurt en daarna spelketje yahtzee.
Nu 0030. Temp nog lekker. Wel erg veel wind.
Truste

Vandaag 18-27graden en zon en wind.

Wo 20/7
Vandaag Bergen op het programma. Rond tienen vertrokken en half elf geparkeerd in de gratis parkeergarage in het centrum.
Uiteindelijk vandaag 12km gelopen en veel gezien. Af en toe wel een buitje maar dat deed de pret niet drukken. Voor we met de floibaan omhoog gingen, gegeten op de vismarkt. Zalmburger, vissoep en elandburger. Best lekker.
Daarna naar boven met de trein en lopend naar beneden.
Toen richting camping wat ook maar goed was, want aangekomen op de camping ging het keihard regenen. Ik was ondertussen al terug naar Bergen voor wat extra geocaches waaronder de oudste van Noorwegen en eentje om mijn d/t grid aan te vullen. Beide best snel kunnen vinden.
Bij terugkomst (2130) nog naar de Spar voor wat te eten. Daarna bedtijd. Het bleef de avond en nacht regenen. Morgen hopelijk droog. Flam trein en mtb.

Vandaag 24-17 graden en vanaf begin vd avond regen.

Do 21/7
Vandaag toeren verder door Noorwegen. We verplaatsen van Bergen naar Høyheimsvik (236km) en doen onderweg nog wat activiteiten:
– Flåm trein omhoog naar Myrdal
– met MTB naar beneden. Was gaaf om te doen
– Fodnes ferry
– bezoek Kjosfossen waterval 225m vrije val
– bezoek Tvindefossen waterval 110m vrije val en ook wel de Viagra falls volgens Japanners.
– rijden door 24.5km Lærdaltunnel

Aankomst bij huisje ook prima. Erg mooi gelegen en luxe

Prima weer vandaag. 18-24 graden.

Vr 22/7
Vanochtend relaxed opgestaan en de rest vd dag genoten van het mooie weer.
De dames bleven thuis en ik ben tussen 12 en vijf weggeweest naar twee gletsjers.
, Bøyabreen and Flatbreen.
Onderweg ook nog wat bijvangst.
Teven nog een de busje uit de greppel getrokken. Kon die ook weer verder op vakantie.
Thuis nog ff gezwommen. Lekker fris.
Daarna pannenkoeken en genieten op balkon van het uitzicht.

24-27 graden. Onbewolkt

Za 23/7
Vandaag de twee gletsjers in de buurt op de planning, de Nigardsbreen en de Bergsetbreen.
Rond half elf vetrokken we en zijn we eerst naar de Nigardsbreen gereden. Wauw indrukwekkend. Mooie wandeling er naartoe en mooi blauw gletsjer ijs gezien.
Op de terugweg het museum aangedaan en daar een pizza gegeten met uitzicht.
Daarna doorgereden naar de Bergsetbreen. Ook een leuke wandeling. Veel over planken, altijd leuk! Halverwege was het genoeg voor de dames en ben ik nog doorgewandeld naar het einde van het pad. Leuke wandeling maar je komt niet zo dichtbij als de gletsjer van vanochtend.
Aansluitend naar Kafé Marifjøra waar we erg lekker gegeten hebben.
Nu half negen en een mooie dag gehad.

Weer vandaag: bewolkt met af en toe zon en temperaturen tussen 19 en 23 graden. Het zou mogelijk gaan regenen wat niet gebeurd is.

Zo 24/7
Twee zeehonden die langs kwamen zwemmen deze ochtend gespot.
Vandaag rondje fjord gereden en de wandeling naar de feigafossen gemaakt.
Verder ook staaf kerknin urse bekeken. Toen begon het ook te regenen dus via ferry naar huis.
Savonds geveten bij kafe mariflor. Lekker en gezellig.
Bij terugkomt nog even gezwommen…brrr erg koud nu na die verse regen.

Morgen verder over route55 naar Fagernes.

Ma 25/7
Vanochtend grijs en regen. Jammer. Vandaag reisdag naar Fagernes. We reizen via route 55 en 51 en stoppen daar waar het mooi is en in ieder geval bij hotel Elveseter, volgens de bediener in Kafe Mariflora iets wat we moeten doen. Terug in de 17 eeuw volgens hem.
Enfin, ontbijten, inpakken en stipt tien uur reden we weg.
De route was heeel erg mooi. Niet overdreven. Net niet-echt volgens Rinske. Onderweg ook erg bar slecht weer gehad, zo slecht dat we maar even stopten. Ook het hotel aangedaan voor lunch. Niets overdreven, echt terug in de tijd. Gelukkig het eten niet 😉
Na vele stops kwamen we bij Bygdin. Een wintersport plaats waar sinds 22/7 een nieuwe alc ligt met bonus en die nog niet gevonden was. Dus 5 lab stops waarvan één ik er 3km voor moest lopen omdat het hek dicht zat voor de auto. Uiteindelijk de code’s en de dames in de auto konden toen gaan puzzelen. Duurde niet lang en toen was het antwoord daar: BITIHØDN.
De eindlocatie was bekend en kon gelogd worden met een FTF 🥳.
** corona check tijdens mijn 3km wandeling ** oops
Hierna doorgereden naar Fagernes. Wel nog enkele Nordic-pet stops gedaan.
Op camping ingecheckt, uitgepakt en kleine boodschap gedaan voor diner door Rinske gemaakt. Erg lekker weer.
Daarna M naar bed, R filmpje kijken en J nog een wandeling in het dorpje. Toch bedt nog wel leuk al zou je dat niet direct zeggen als je er doorheen rijd.

Di 26/7
Zonnig!
Vandaag met Rinske naar het Valdres Folkemuseum geweest naast de camping. Leuk om alles zo te zien hoe ze hier woonden en leefden.
Daarna durp in geweest met Rinske. Erge relax dag dus.
Eten kwam uit de camping snackbar vandaag en als afsluiter heb ik nog rondje dorp gelopen voor een laatste cache.

Vandaag redelijk zonnig in de ochtend en begin van de middag. Later wat spetters en frisser.

Morgen op weg naar Rauland

Wo 27/7
Vandaag reisdag van Fagernes naar Rauland. Onderweg door erg mooie stukken en door verschillende wintersport gebieden gereden als Ål, … en uiteindelijk in Rauland waar we twee nachten overnachten.
In Austbygde lekker ijsje gegeten.
Verder nog in Rjukan gestopt voor kleine wandeling. Hier gaan we morgen nog naar terug voor het museum.
Appartement verrassend mooi, groot en mooi gelegen. Mooi dus voor Marion om morgen bij te tanken.

Vandaag zonnig en lekkere reisdag geweest.

Do 28/7
Half negen opgestaan en beloofd mooie dag te worden. Met Rinske op pad naar het museum in Rjukan.
Zeer indrukwekkend museum. Mooi dat je alles kunt zien en goede uitleg krijgt.
Ook het stuk D2O niet vergeten. Het zware water welke de Duitsers wilde hebben en gebruiken voor het maken van een atoombom. Gelukkig werd dit door de Noren voorkomen.
Bij terugkomst nog de ski helling opgewandeld en aansluitend samen met Rinske van het hotel buffet genoten. Was erg lekker.

Morgen vroeg op, 0700, zodat we nog naar de staafkerk en telemark sluizen kunnen voordat we in Langesund op de boot naar Denemarken stappen.

Vr 29/7
Vandaag vroeg op om met de eerste stap richting huis te beginnen.
Zeven uur opgestaan en even na achten reden we weg. De Fjorfline van Langesund naar Hirthals vertrekt om 1430, dis hadden we op de route nog tijd voor een staafkerk ik Heddal en de telemark sluizen in Skotfoss.
Beide leuk om gezien te hebben.
We waren ruimschoots op tijd bij de boot en konden mooi de aankomst, het gedoe er tussen en het laden aanschouwen.

za 30/7
Hirthals naar Almere
Iets na negenen naar de bakker in Hirthals voor wat broodjes en koffie, daarna door naar huis.
Beetje drukte onderweg bij Bremen verder ok

Films
’the heavy water war’
https://www.moviemeter.nl/film/8700/info/0

Hieronder een overzicht van de gevonden geocaches: