Wintersport 2007/2008 – Les Arcs 2000

  

Ook dit jaar zijn we weer via Time Out Tours (www.SkienInFrankrijk.nl) naar de wintersport geweest. Het was allemaal weer goed en snel geregeld via de website. Dit jaar zijn we (Joan, Han, Yvon & Marion, Johan en Rinske) van vrijdag 28 december 2007 tot en met zaterdag 5 januari 2008 op vakantie geweest. Hieronder het verslag van deze week.


Vr 28/12 10°C
Rond 9 uur zijn we vertrokken uit Almere en in de buurt van Beesd hadden we de 1e ontmoeting met Han, Joan en Yvon. Vanhieruit reden we samen naar Les Arcs 2000. We hebben een hotelletje geboekt in Chalon-sur-Saône (www.campanile-chalon-sur-saone.fr) en we doen de 1150km dus in 2 dagen. De eerste dag 800km. Na verschillende stops waren we rond 1700 uur bij het hotel, hebben ingecheckt, heeft Han zijn gehele auto leeggehaald, want je weet maar nooit en zijn we nog even naar de Casino supermarkt in de buurt geweest om wat kleding te kopen.. Om 1900 uur hadden we in het restaurant gereserveerd. Allen steak+frites+koffie. Er was ook een speelhoek. Perfect voor Rinske dus. De volgende ochtend hadden we om 2100 uur afgesproken voor het ontbijt, nu dus naar bed (2200 uur).


Za 29/12 5°C
Het had vannacht goed gevroren. De ramen van de auto zaten goed dichtgevroren. Om 8 uur opgestaan, gedouched en de auto ijsvrij gemaakt en ingepakt. Han was daar iets langer mee bezig….hehe :-)….moest ik toch even vermelden. Om 9 uur een goed ontbijt genomen en rond 10en reden we weg. Met een paar stops, veel, heel veel file, reden we om 3 uur 15 de berg op en waren we om 15:30 boven. Hier de vouchers ingewisseld voor apppartement (kamer L2) en skipassen. Een domper ! Paradiski is gesloten vanwege problemen met de coating op de kabels en daarom was de gondel buiten werking. Rinske heeft gelijk op het balkon gespeeld in de sneeuw en wij konden alles uitladen en inruimen in het kleine appartement. Na wat boodschappen gedaan te hebben, konden we om 6 uur macaroni eten met tonijnsaus. Rond 8 uur kinders naar bed. Rinske kwam er nog even uit maar sliep uiteindelijk een 3 kwartier later ook. 2315 bedtijd. Weltrusten.

Zo 30/12 -10°C
Vandaag waren we rond 9en wakker en Rinske was gelijk benieuwd of er nog sneeuw lag. En dat was er. Er lag zelfs 5 cm bij. Verse sneeuw dus! Yvon was niet echt in d’r hum en dronk weinig. Dit resulteerde in een labiele vader :-(. Die had het er erg moeilijk mee. Vandaag was het mannen skidag en we zijn dan ook 2 keer weggeweest. Het was erg koud, zeker op de laat-maar-lopen hellingen. De top van vandaag lag op 68km/uur. Rinske is vandaag wezen skiën en ze vond het erg leuk. Later is ze ook nog 2 uur in het zwembad geweest. Na boodschappen konden we om 1800 uur aan de boerenkool. Daarna zijn Yvon en Rinske in bad gedaan. ‘s Avonds wat schrijfwerk, oa. dit verslag, Han heeft zijn Lego piste bully in elkaar gezet, getest en klaargemaakt voor morgen. Han heeft aanvullend tevens de zaklamp klaargemaakt voor kamp Crielaard: gedimd licht zodat Yvon er geen last van heeft, maar zij er ook niets meer mee zien..haha

Ma 31/12 -11°C
Vandaag was het papadag. Marion en Joan waren na het ontbijt snel op pad voor een dag skiën. Onderweg zijn ze wezen eten en waren rond 3en weer terug. Het was een erg zonnige dag vandaag. Strak blauw, weinig tot geen wind. Dus perfect. Han was met Yvon thuis gebleven en ik ben met Rinske gaan skiën. We zijn 5 keer naar Arc 1950 geweest en het eerste stuk ging ze ook helemaal alleen met d’r stokken de piste af. Na 5 keer vind ik het genoeg (Rinske nog niet) en zijn we terug gegaan voor de lunch. Na de lunch zijn we gaan wandelen, via Arc 2000 naar Arc 1950 en daar dorpje door gegelopen. Op de terugweg was Rinske erg moe..gek he ? We zagen voordat we de lift terug instapten ook Joan en Marion nog in de lift over ons heengaan. Bij thuiskomst waren Marion en Joan ook weer terug. Na even thee pauze zijn Marion en Rinske naar het zwembad gegaan. Han en ik waren nog wat foto’s maken van de Lego piste bully en hebben nog wat boodschappen gedaan. Ik ben daarna nog naar het zwembad gegaan en daarna bij terugkomst aan het eten te gaan beginnen. Marion en Rinske lagen toen even op bed en vielen in slaap (1730). Rinske is niet meer wakker geworden en sliep door tot de volgende morgen. Na het eten een potje scrabble en wachten tot het 12 uur werd. We waren allen moe. Half 3 werd het uiteindelijk na 2 flessen champagne.

Di 01/01 -10°C
‘s Ochtends om 8.30 was Rinske er weer. Dat was dus een korte nacht voor ons. Het was mamadag dus Han en ik waren rond 10 uur op de ski, tussen de middag thuis gegeten, Han nog foto’s gemaakt en daarna weer van 1330 tot 1715 op de ski. We hebben vandaag alle hoeken van Les Arcs bezocht, wat vrij makkelijk te doen was. We hebben vandaag ook de zwarte piste Aquille Rouge 3200-1200 afgedaald. Een top afdaling ! Het was wederom een zonnige dag met perfecte sneeuw. Volop genieten dus en we hadden de laatste lift naar 2600mtr. We waren dus ook de laatste op de afdaling en na wat foto’s maken van de Mt. Blanc en 1 keer de verlichte piste waren we om 17.15 terug. Marion en Rinske waren vandaag wezen skiën en sleën en hadden dus ook een erg leuke dag gehad. ‘s Avonds pasta gegeten met spinazie en om half 8 was er ook nog vuurwerk recht tegenover ons balkon.

Wo 02/01 -11°C
Vandaag weer een papadag. In de ochtend met Rinske gaan skiën. Twee keer een afdaling en het was voldoende. Vandaag hebben we gefilmd. Tussen de middag friet gegeten met z’n allen. Joan en Marion waren toen ook net terug van de piste. Na het eten met Rinske gaan sleën in Arc 1950. Erg leuk maar ook erg vermoeiend. Daarna boodschappen gedaan voor de kaasfondue.

Do 03/01 -10°
Vandaag was het weer in de ochtend beduidend minder. Bewolkt, veel wind en aanzienlijk kouder. Dit betekende dus veel gesloten liften wat het skiegebied erg klein maakt. Te klein, dus volgend jaar zeker iets anders ! Een alternatief hier is Arc 1800. Ziet er leuk uit voor kinderen. Vandaag verder zo’n beetje alles geskiet wat mogelijk was. ‘s Ochtends was dat wel erg koud, maar ‘s middags werd het weer lekkerder: zeker voor januari! Na het skiën waren de dames in Arc 1950. Voor boodschappen en je kon er met de arreslee een rondje maken. Leuk dus voor Rinske. Ze is 3 keer geweest en vond het erg leuk. Morgen gaan we naar huis. Het plan is om rond 6 uur te vertrekken om dan 4 uur later in het hotel te kunnen zijn. We gaan proberen om hetzelfde hotel te boeken als op de heenreis.

Vr 04/01 -11°C
‘s Ochtends eerst gaan skiën met Rinske. Ze is 2 keer in de schommellift St. Jacques geweest en heeft dus 2 keer een lange afdaling gemaakt. Daarna nog een keer vanuit Arc 1950 met de Colombier omhoog en we waren weer thuis. Hier was gegeten en later een filmpje geschoten van de Lego piste bully, hotel geboekt (internet tarief eur50 ipv. eur72) en richting zwembad. Gedurende de gehele dag eea proberen schoon te maken en in te pakken in de auto. Even na 4en waren de dames ook terug van het skiën. Daarna alles ingepakt en appartement schoongemaakt. Rond 6 uur waren we klaar en zijn we een hapje gaan eten in het restaurantje direct naast het appartement. Erg lekker. Om 7 uur reden we weg. 360km rijdento het Campanile hotel in Chalon-sur-Saône. De rit was erg rustig, precies zoals we wilden. Om 2245 waren we bij het hotel en om 2310 lagen we allemaal op bed (in huize Crielaard was het een beetje later, hoorden we de volgende ochtend 🙂 )
Za 05/01 12°C
Om 9 uur zouden we ontbijten. Haha, huize Crielaard had zich verslapen. De vermoeidheid slaat toe van de te korte nachten. Enfin om 9.20 was iedereen er en rond 10en reden we weg. Nog 800km tot Almere. Tot 12 uur regende het. Daarna klaarde het op en dat rijd een stuk lakkerder. Na 1 stop op 450km van Almere, waren we om 1845 bij Adam in Vreeswijk voor een shoarma schotel en een ijsje. Om 2100 uur waren wij thuis. Het was weer een leuke, gezellige vakantie. Tot volgend jaar.

Diversen
Om later een beetje te weten wat de kosten waren van deze vakantie, hieronder een opsomming van de kosten gemaakt deze vakantie.

Het appartement (3 kamer confort 4-6 personen) met 2 liftpassen voor skigebied Les Arcs (ParadiSki was gesloten ivm slechte coating op de kabels), annuleringskosten en reserveringskosten € 2449.68
Parkeergarage per auto €75 € 150.00
Beetje tax in Les Arcs € 31.50
Overnachting in Campanile hotel te Chalon-sur-Saône op heenreis 3 persoons kamer met ontbijt en tax € 135.60
Overnachting in Campanile hotel te Chalon-sur-Saône op terugreis 3 persoons kamer met ontbijt en tax € 135.60
Tol heenreis per auto (€4.70+€9.80+€8.30+€18=€40.80) € 81.60
Tol terugreis per auto (€4.70+€9.80+€8.30+€18=€40.80) € 81.60
Pot € 250.00
Eten en andere zaken
– eten vrijdagavond in Campanile hotel
– eten vrijdagavond bij Chalet des Neiges voordat we naar huis reden
€ 45.00
€ 45.80
Schatting totaal per persoon € 851

Hier nog wat mooie kiekjes van Arc2000 (klik op de foto voor groot formaat)
Panorama foto van Arc2000 (klikken voor groot formaat) Panorama foto van Arc1950 (links) en Arc2000 (rechts) Uitzicht op de Mt.Blanc (klikken voor groot formaat) (klikken voor groot formaat) De tocht waarom we geheel Arc rondgeskiet hebben.


Mont Blanc (bron Wikipedia)
De Mont Blanc (Frans voor Witte Berg, Italiaans: Monte Bianco) is de naam van een bergmassief en de hoogste top daarvan. Mont Blanc-top
De Mont Blanc is met 4810,90 meter de hoogste berg in de Alpen, als de Kaukasus met de hoogste top de Elbroes niet tot Europa gerekend wordt zelfs de hoogste van Europa. Zonder de 32 m dikke ijstop, meet hij op die plaats 4779 m; onder het ijs is dan het hoogste punt 40 m ten westen ervan gelegen (4806/4792 m). Het hoogste punt bevindt zich in Frankrijk. Metingen in 2007 tonen aan dat de top sinds 2003 met meer dan 2 meter is gestegen. De klimaatverandering zorgt ervoor dat er meer westenwinden en hogere temperaturen zijn. Dit zorgt ervoor dat boven 4000 meter de sneeuw meer blijft plakken in de zomer, hetgeen de totale ijsmassa boven 4000 meter doet toenemen en een verhoging van de top van Mont Blanc tot gevolg. De top van de Mont Blanc werd voor het eerst bereikt op 8 augustus 1786 door de Fransmannen Jacques Balmat en dr. Michel Paccard. Zij sleepten zo de prijs in de wacht die Horace-Bénédict de Saussure in 1760 had uitgeloofd. In Chamonix staat een standbeeld van de twee klimmers, kijkend naar de top. Op 14 juli 1808 beklom Marie Paradis als eerste vrouw de Mont Blanc.
Geografische ligging
Het Mont Blanc-massief loopt zo’n 50 km van zuidwest naar noordoost op de grens van Italië en Frankrijk, een klein deel van het massief ligt ook in Zwitserland. In het noordwesten wordt het massief begrensd door het dal van Chamonix, in het zuidoosten door twee zijdalen van het Valle d’Aosta, het Val Veny en het Val Ferret. Soms wordt de noordoostkant van het massief wel als een apart massief gezien, met de Grandes Jorasses als hoogste top.

Hoogte 4808,45 meter
Coördinaten 45°55’N 6°55’E
Ligging Frankrijk
Gebergte Alpen

Plattegrond van Chalet de Neiges. We zaten in appartement L2.
Plattegrond van Le Chalet des Neiges (klikken voor groot formaat) Plattegrond van onze kleine kamer (klikken voor groot formaat)


Plattegrond van Arc 2000. Wij zaten in Chalet des Neiges (gebouw C4). Plattegrond van Arc2000 (klikken voor groot formaat)

Film

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *