Wintersport 2009 – Val Thorens

Dit jaar via Time Out Tours (www.tot.nl) een appartement in chalet Montagnettes geboekt. Het was allemaal weer goed en snel geregeld via de website. Samen met Ingmar, Janneke, Zeeger, Han, Joan, Yvon, Johan, Marion en Rinske zijn we van zaterdag 19 dec 2009 tot zaterdag 26 dec 2009 op vakantie geweest in Val Thorens te Frankrijk. We hadden in chalet Montagnettes Valbel appartement nummer 22.
Hieronder het verslag van deze week.

Val Thorens


Vr 18/12 12°C
Rond 10 uur zijn we vertrokken uit Almere en onderweg hebben we elkaar net niet ontmoet. De heenreis was met erg veel sneeuw en zodoende konden we niet daar overnachten waar ook Han, Joan en Yvon overnachten. Wij zijn blijven steken in Dijon. In het centrum van Dijon hebben we geslapen in een B&B. Was erg goed en lag midden in centrum met direct ernaast een parkeer garage. Perfect dus.

Za 19/12 8°C
Na het ontbijt zijn we vertrokken vanuit een mooi wit gesneeuwd Dijon.

Zo 20/12 -20°C
Bewolkt..
Eerste dag in het gebied.
Met zijn allen het skigebied in. Vandaag zijn er nog geen lessen.

Ma 21/12 -24°C
Naar de skilessen van skischool ProsNeige (http://valthorens.prosneige.fr/dutch/).
Zeeger voor het eerst en Rinske voor haar 2e jaar. De skileraar die Rinske had was Maxime.
Het gebied was erg geschikt voor beginnende skiërs. Veel blauwe afdalingen..top dus..
Vandaag wel erg veel wind en koud. -24 brrr

Di 22/12 -20°C
2e dag op de skiles. Zeeger ging al lekker en vandaag was het weer ietsie beter. Vandaag is Yvon ook gaan skiën….en ze vond het erg leuk. In het appartement werd er vandaag verstoppertje gespeeld. De maaltijd werd bereid door Ingmar en was Indonesische nasi.

Wo 23/12 -10°C
Wederom een mooie dag…voor december dan 😉 Deze ochtend zijn Zeeger en Rinske op les geweest en ‘s middags zijn we met zijn allen gaan skiën. Gezellig. ‘s Avonds tijdens het eten maken werd er flink geknutseld met de knikkerbaan. Na het eten zijn de kids met zijn allen in bad geweest en daarna naar bed.

Do 24/12 -1°C
‘s Ochtends skiën en na de lunch sleën in de regen en een sneeuwpop maken….en daarna nog skiles.

Vr 25/12 -5°C
De laatste dag.
Vandaag, 1e kerstdag, begon de ochtend weer met veel sneeuw. Een verse dikke laag sneeuw. In de loop van de ochtend stopte het met sneeuwen en werd het een mooie skidag. Deze ochtend werden er testjes gedaan op de skischool om te kijken wat er geleerd is afgelopen week. ‘s Middags geen skiles en zijn we met zijn allen gaan skiën. Aan het eind van de middag was de prijsuitreiking bij de skischool. ‘s Avonds zijn we gaan racletten in het dorp. Liep niet helemaal lekker. Op een gegeven moment zaten we nog maar met zijn 4en aan tafel 😉

Za 26/12 -3°C
Vandaag is het de dag om normaal naar huis te rijden. Dit jaar deden we dat eens rustig aan. Ingmar was al wel vroeg vertrokken naar huis. Voor de files dus. Wij besloten rustig erna te gaan. Dus eerst nog lekker sleën. Het weer was goed. Er was zelfs zon, iets wat we niet veel gezien hadden afgelopen week. Rond het middag uur zijn we vertrokken om te kijken hoever we zouden komen. Uiteindelijk zijn we tot Nancy gereden en hebben daar in de B&B geslapen. Han, Joan en Yvon zijn ook hiernaartoe gereden en we hebben een lekkere kerstmaaltijd gehad in de Buffalo Grill.

Zo 27/12 8°C
‘s Ochtends ontbeten en rond 9uur vertrokken uit Nancy naar huis.
Het was weer een leuke, gezellige vakantie.

Diversen
Om later een beetje te weten wat de kosten waren van deze vakantie, hieronder een opsomming van de kosten gemaakt deze vakantie.

Type: 5-kamer + cabine 10 in Valbel Montagnettes
Week van 19.12.2009 – 26.12.2009
Bezet door 8 personen à € 629,- pp inclusief een 6 daagse pas Val Thorens
Korting geen liftpas 129,-
Korting kind van 5 t/m 12 jaar = 53,-
Inclusief bedlinnen, tax, reservering en eindschoonmaak
€ 5432.00
Overnachting in B&B hotel te Dijon Centrum op heenreis met ontbijt en tax
3 persoonskamer
€ 62,90
Overnachting in B&B hotel te Nancy op terugreis met ontbijt en tax
3 persoonskamer
€ 70,10

MONTAGNETTES VALBEL. Appartement met 105m² op 3 lagen.
Beschrijving:
– 1 aparte keuken
– 1 woonkamer met haard en eet gedeelte
– 1 balkon
– 4 slaapkamers (1 met een 2 persoonbed)
– 1 slaapkamer met stapelbed
– 4 badkamers met douch of bad
– 3 toiletten
– 1 aparte ski box

Apparatuur:
– 1 vaatwasser
– 1 magnetron oven
– 1 oven
– 1 waterkoker
– 1 toaster
– 1 koffie machine
– 4 kookpitten
– 1 koelkast met vriesgedeelte
– 1 telefoon
– 1 televisie

Er is ook een DVD beschikbaar van deze vakantie. Hierbij het hoesje van de DVD.

Val Thorens (bron Wikipedia)
Val Thorens is een wintersportoord in het departement Savoie in Frankrijk dat populair is bij Nederlandse jongeren en studenten. De laatste jaren is Val Thorens druk bezig zich te ontdoen van het studentenimago en hierdoor is het tegenwoordig ook erg geliefd bij de oudere skiërs. Het is het hoogste skiresort in Europa en ligt op 2300 meter hoogte in de Franse Alpen.
Val Thorens is onderdeel van het skigebied Les Trois Vallées en ligt in dezelfde vallei als Les Menuires, de vallei van Belleville. Samen met Les Menuires, Saint-Martin de Belleville, Meribel, La Tania en Courchevel wordt een van de grootste aaneengesloten skigebieden van de wereld gevormd. Het complete gebied bestaat uit meer dan 650 kilometer geprepareerde pistes, waardoor zowel beginnende als gevorderde skiërs er terecht kunnen.
Omdat Val Thorens en een groot deel van het skigebied boven de boomgrens ligt, zijn er vele mogelijkheden voor off-piste skiën, zonder het milieu te beschadigen. Daarnaast is er een snowboard-park met onder andere een grote half-pipe. Het dorp bestaat uit veel (hoge) appartementengebouwen. De laatste jaren zijn er ook diverse (kleinere) chalets gebouwd. Er is een bouwverbod afgekondigd voor grote appartementengebouwen, om de “sky-line” van het dorp te verbeteren. Het dorp heeft twee “centrale” gedeelten met diverse winkels (het lage en hoge gedeelte van het dorp). Daarnaast zijn er diverse restaurants en cafés.
Om zich te onderscheiden en een breder publiek te kunnen bedienen, is er ook een groot overdekt sportcomplex met zwembad. Tevens is in 2006 een bowlingbaan aangelegd, zodat men zich op dagen met slecht weer ook kan vermaken. Voor gezinnen met kleine kinderen zijn diverse mogelijkheden voor kinderopvang en andere kinderactiviteiten. Tegenwoordig geeft men bij het boeken van een wintersportvakantie een “sneeuwgarantie” af voor Val Thorens.
Eind april wordt hier het wintersportseizoen afgesloten met de zogeheten “Dutch Week”. In het begin van het seizoen (medio december) wordt onder andere de Boarderweek georganiseerd.

Film
Rondleiding door appartement Montagnettes Valbel en foto’s van de vakantie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *