2014 – Zeilen op de Friese meren

Het weekend van 9-11 mei 2014 (moederdag weekend) hebben we, via een Groupon, een Compromis 720 gehuurd bij Waterstad Boatcare te Sneek. Hieronder het verslag van ons weekend weg in barre omstandigheden….

Vrijdag 9 mei
Vandaag vrijdag 9 mei word mijn zus 58 en gaan wij een weekendje zeilen. Via Groupon hebben we bij Waterstad Boatcare een compromis 720 gehuurd voor het moederdag weekend. Rond 1400 weggereden van huis en even voor 1500 waren we er. Na kopje thee, bakje koffie en de nodige uitleg en inpakken voeren we om 1600 weg met de Gi-Gi 1 om de haven in Sneek aan te doen. Het havengeld bedroeg eur 11.75.
Na een wandeling in Sneek, met oa het vastleggen van de waterpoort, hebben we frietjes, sat茅 en berehap gehaald en opgegeten in onze boot :-))
Gelukkig is het droog nu en lijkt zo te blijven. De temperatuur zakt al wel aardig dus we liggen denk ik vroeg in bed.
Nu eerst bakkie koffie en Rinske is de eendjes aan het voeren. Om 2130 liggen we in bed.

Zaterdag 10 mei
De nacht was toch nog koud. Die plas water om de boot koelt eea flink af. Om 0830 opgestaan, gewassen, gedouched en ontbeten. Omstreeks 1100 uur voeren we weg om te gaan zeilen op Sneekermeer. De buitenboortmotor was tijdens achteruitvaren scheef gaan zitten. Dus die eerst al zeilend rechtgezet. De wind was flink, zeker 5-6, en het was koud en regenachtig. Dus alleen maar met fok gaan zeilen. Was al spannend genoeg voor Rinske. Tijdens zeilen begaf de ratel van het katrol het en dus was het zeil links niet meer vast te zetten. Met een mes als schroevendraaier kon ik hem professorisch repareren.
Het was soms best spannend en voor Rinske soms te. Zij vond het maar niets en dus zijn we met motor naar Joure gevaren. DAT vond Rinske wel leuk :-: zij heeft zelfs het grootste stuk gestuurd. Alleen het stuk door de Jouster Feartsje heb ik gestuurd. Hier kwamen we ook aan de grond…iets waar we gisteren door Ger, de bootverhuurder, al voor gewaarschuwd waren.
Om 1500 in Joure (havengeld eur 5 omdat havenmeester het zielig vond dat het zo slecht weer was 馃檪 ), wat gewandeld, croissants en Fryske S没kerb么le gekocht voor morgenochtend en om 1800 van wok to go gegeten. Erg lekker.
Om 2000 waren Bauke, Nyzeth en Marc thuis en zijn we daar koffie en borrel gaan drinken en hebben daar onze kletsnatte jassen gedroogd door de droger en de haard.
Nu 2345 liggen de dames vermoeid in bed en schrijf ik de laatste woorden en ga ik nu ook slapen. Welterusten tot morgen met hopelijk zon en minder wind !

Zondag 11 mei
Moederdag, dus we zijn om 0930 begonnen met aankleden, wassen en daarna ontbijt. Het moederdag ontbijt bestond uit croissants en Fryske S没kerb么le. Beide even in de pan heet gestookt zodat ze knapperig werden.
Die ochtend het grootzeil in orde gemaakt en de grootste reef gelegd. Zag wel dat 1 van de reeftouwtjes ontbrakt en heb die toen professorisch met een ander touwtje vastgemaakt. Iets, wat later blijkt, ik niet had moeten doen !
Omstreeks elven voeren we weg en de wind was gelijk al flink. Met de motor tot op de Langwarder Wielen gevaren en toen het gereefde grootzeil omhoog getrokken. Dat ging lekker. Motor uit en lekker rustig zeilen over de Langwarder Wielen. Jammer van de vele regen, de harde wind (bft 6) en erg weinig zon….enfin het was eerst wel spannend voor Rinske maar later ging ze het gelukkig toch leuk vinden.
De wind was wel aan het trekken aan het zeil en trok een kleine scheur in het zeil bij de professorisch aangelegde reef. Had ik die dus maar nooit vastgemaakt…maar ja daar is ie wel voor, dus materiaal had gewoon goed moeten zijn ! Toch ?

Eindconclusie van weekendje zeilen met Waterstad Boatcare te Sneek:

  • kopjes vies in keuken. Te vies om te gebruiken, wat we dus niet hebben gedaan.
  • katrol welke stuk ging tijdens zeilen
  • missende reeftouwtje in zeil waardoor mijn professorisch aangelegde reef het zeil stuk maakte
  • verlichting die het niet overal deed
  • wel gas aan boord, maar geen aansteker of lucifers te vinden aan boord

Bovenstaande dus toch wel wat minpuntjes op de Compromis 720, maar een weekendje kostte dan ook maar eur 129. Misschien mag je dan niet meer verwachten. We gaan zeker nog een keer terug en gaan dan ook naar Waterstad Boatcare. We nemen dan alleen wel de Compromis 777 voor eur 199. Die is aanzienlijk luxer en ietsie groter wat dan ook weer fijner is. Het vaar/zeilgedrag is daarvan ook stukken prettiger. Alhoewel ik moet zeggen dat de Compromis 720 ook prima voer.
Nu nog even afwachten wat voor rekening ik ga krijgen voor de gemaakte scheur in het zeil. Ik hoop dat het meevalt.

Hieronder een stukje film van ons zeilavontuur:

Fries suikerbrood
Suikerbrood is brood waarin suiker is meegebakken. Suikerbrood is vooral populair in Friesland (Fryske S没kerb么le), waar de vorm in de loop der tijd veranderde van een rondbrood naar een rechthoekig busbrood. Het Friese suikerbrood bevat 40% suiker en er wordt kaneel aan toegevoegd. Ook in andere delen van Nederland en in Belgi毛 wordt suikerbrood gebakken, zoals in Limburg en Noord-Brabant, klontjesmik geheten. Dit laatste bevat een kleinere hoeveelheid suiker (25%) en er wordt geen kaneel aan toegevoegd.
In Friesland werd het brood cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje (krentencake bij een jongetje).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *