Zomer 1999 – Egypte – Huwelijksreis

Via de reisorganisatie Baobab zijn we in 1999 van 11 juli tot 1 augustus naar Egypte geweest. Deze reis was onze huwelijksreis.

Hieronder het verslag van die reis.


Zondag 11 juli
Omstreeks 14.30 waren we in Hoofddorp. Allebei met een rugzak en klaar voor de start van onze reis naar Egypte. Het vliegtuig zou om 17.30 vertrekken. Jammer, dat werd 18.30. Onze vlucht was met Egypt Air, vlucht nummer was MS882 en het vliegtuig was een Boeing 767. Op Schiphol stond iemand ons op te wachten van Boabab. Zij had de tickets voor ons, stelde ons voor aan de groep (Hans, Dineke, Sylvi & Ed, Yvette, Wieck, Christel & Steven, Jo & Angela) en liet ons netjes vooraan in de rij aansluiten. Dit is onze eerste ervaring met Egypt Air en gelijk niet een beste. We zaten niet naast elkaar en we zaten op de rokers afdeling. Om 0.00 waren we in Caïro en rond 2.30 lagen we in een bed van het Kansu hotel.
Maandag 12 juli
Om 8.00 werden we alweer gewekt. (Hellup…nooit genoeg geslapen ! Eerste indruk: Thaise praktijken hier in Egypte: net zo vies, net zo gek en net zo veel getoeter!!!
Vandaag was dus echt geen rustdag. Na het ontbijt zijn we naar de volgende bezienswaardigheden geweest in Caïro, afgezien van Caïro zelf, want dat is op zich al een bezienswaardigheid. Armoede en vuiligheid ten top. Enfin, als eerste Mosque of Sultan Hassan, daarna Mosque of Almad Tulun, Citadel of Salah al-Din, Gayer Anderson Museum en ten slot een rondleiding in The Egyptian Museum. Alle opgravingen behorende bij Toetanchamon worden hier tentoongesteld. Een moetje voor deze vakantie. Rond 17.00 waren we terug in het hotel. Warm was het (>35°C) en moe waren we. Maximale temperatuur vandaag was ongeveer 40°C in de zon voor het Egyptisch museum. Lekker dutje gedaan en een douche genomen Om 19.00 uur diner. Na het diner hebben we nog een milkshake gehaald, de sterren bekeken vanaf het dakterras en zijn rond 22.30 naar bed gegaan.
Dinsdag 13 juli
Aaaah: 06.30 wekker! Opstaan, wakker worden, want we gaan naar de piramides. Eerst zijn we bij een papyrus museum geweest, waar het maken van papier gedemonstreerd werd en waar je ook het een en ander kon kopen. Wij hebben hier een alfabet (E£53) een weddingscène (65) met onze namen gekocht. Verder zijn we vandaag in de oude hoofdstad Memphis geweest, Sahkaran piramide (met hiërogliefen) de Giza en Cheops piramiden. Deze piramiden liggen in de Libische woestijn. De Cheops piramide hebben we van binnen bekeken. We zijn in 2 kamers geweest in het middelpunt van de piramide. Erg indrukwekkend.
Tussen de middag hebben we falafel en shoarma gegeten. Na het eten hebben we nog een bakje Turkse koffe gedronken (ikke dus) op terras waar de temperatuur boven de 50°C uit kwam in de zon. Ons avondeten bestond uit een buffet op een rondvaartboot op de nijl. Dit was erg lekker (zie ook de film). Die avond nog wat gezwommen in het zwembad op het dak van het hotel. Vandaag stond er wel water in het zwembad. Gisteren was ie helemaal leeg. Erg lekker en verfrissend na zo’n warme dag. Na yoghurt shake (banaan) lagen we rond 23.00 uur in bed.
Woensdag 14 juli
Vandaag rustig begonnen. Rond 9.45 opgestaan. gedoucht en gegeten. Om 11.30 werden we opgehaald bij het Kansu hotel om naar het vliegveld gebracht te worden. Vandaag vliegen we naar Luxor. Vertrek hoorde om 13.30 te zijn, echter was het vliegtuig een half uur te laat. Verzamelen in de vertrekhal. Door de deur naar de bus, busje in. trapje op en in het vliegtuig. Niks geen slurven of zo. Aankomst Luxor was om 15.00 uur. Hup busje in, bagage op het dak, alle taxi’s negeren en zo naar het hotel. Na inchecken een wandelingetje langs de nijl, pontje over de nijl en eten aan de overkant in het Amon restaurant. Het eten was erg lekker. Schijnt het lekkerste restaurant van Egypte te zijn (zeker niet het schoonste). Na het eten zijn we naar de Luxor tempel geweest, waar we tot het donker zijn gebleven. (toch is het anders warm: veel dorstiger wordt je ervan) Na de tempel zijn we naar de bazaar geweest. Deze leek verdacht veel op de Khao San Road van Bangkok. We hebben een T-shirtje gekocht voor 16 (bij 45 begonnen) en voor gouden hangertje gekeken. Deze waren hier veel te duur: 45. Eigenlijk wilde ik er 30 voor betalen. Nog even wachten dus.. Na nog een drankje aan het zwembad lagen we om 23.30 in bed.
Donderdag 15 juli
05.50 Trinnnnngg. De telefoon/wekker ging. Douchen, aankleden en rond 7.00 was alles klaar en zaten we op de fiets. Deze ochtend zijn we naar de Kamak tempel geweest. De weg erheen was grotendeels de weg langs de Valley of Sphinx. Het merendeel ligt hiervan nog ondergronds en wordt vanaf nu weer opgegraven als de huizen erboven niet meer bewoond worden. De Valley of Sphinx verbind de Kamak tempel met de Luxor tempel, welke we gistertn bezocht hebben. Beide tempels zijn tot nu toe de indrukwekkendste welke we gezien hebben. Gigantische pilaren (vierkant) kolommem (rond), waar je je erg klein tussen vindt. De rest van de dag was vrij. De fietsen moesten rond 15.00 uur terug zijn. Wij, Hans, Dineke, Marion en ik zijn platteland op gefietst. Erg mooi is het daar. Je krijgt een goed beeld hoe mooi de natuur langs de nijl is, hoe de mensen leven en hoe aardig ze zijn. Onderweg zijn we uitgenodigd bij familie om thee te komen drinken. Dat hadden we toen echt nodig (moe en buiten was 40-45°C) en we mint thee. Na de thee zijn we terug gefietst. Een halfuurtje was het nog en we waren allemaal moe. Aangekomen bij het hotel (14.45) hebben we even gedoucht, wat en daarna geluierd/uitgerust tot 19.30 uur. Als eerste heeft een ieder de pot weer gevuld met 300/persoon. Toen iedereen aanwezig was, zijn we wandelend Luxor ingelopen. Bij hotel Mercure hebben we in de tuin gegeten. Hier kwam ook een buikdanseres, waar we allemaal aan de bak moesten. Na het eten heb ik ook nog een waterpijp besteld. De smaak die ik gekozen had was appel. Het smaakte wel lekker, maar het zal waarschijnlijk bij deze ene keer blijven. Om 23.15 lagen we in bed, want morgen gaat op 04.55 de wekker weer.
Vrijdag 16 juli
Vandaag waren we er weer vroeg bij. Om 5.00 uur werden we gewekt en om 06.00 uur zaten we in de bus richting de Valley of the Kings. Hier hebben we 3 graven (graven van Ramses I & III en van Seth Nach welke enkele maanden geleden door Moubarak geopend was) bezocht. Na de Valley of the Kings zijn we naar de Al-Deir Al-Bahari tempel geweest. Bij een ieder bekend van de aanslag in 1996. Hiema hebben we wat gedronken en zijn nog naar de Habu tempel geweest. ‘s Middags waren we vrij. Rond 12.00 uur waren we terug in het hotel, hebben wat gegeten, gebadderd in de jacuzzi, gezond, geslapen (1 uur) en toen was het al weer 17.00 uur. Tijd voor een tochtje met Feluka op de nijl en aansluitend het diner. Nu is het 23.00 uur. Welterusten. (Morgen gaat de wekker om 5.30. We gaan dan in konvooi naar Aswan)
Zaterdag 17 juli
Vandaag dus de dag van Aswan. Om 5.30 opgestaan, ontbeten en om 6.30 reden we weg richting de verzamelplek. Om 7.00 vertrokken we naar Aswan met 3 busjes en 2 gewapende volgwagens. 1 er voor en 1 er achter. In Aswan aangekomen zijn we, na het inchecken in het Isis hotel (leuke kleine huisjes aan de nijl), de bazaar (Soek) opgelopen. De Soek is soort markt waar van alles en nog wat te koop is. Hier heeft Marion uitgevonden wat het verschil is tussen het dragen van een rokje of een lange jurk. Verschil: niet plezierige aandacht en gefluit, kus geluiden etc. Op de Soek hebben we een laken gekocht (24), 2 T-shirts voor de buurkinderen (2 voor 25), een meloen (4), bananen (2) en een kettingbandje voor Marion. ‘s Avonds zijn we met een motorboot over de nijl gevaren om daarna bij een Nubische familie thuis te eten. Na afloop was er muziek en toen was het al weer 23.00 uur. Na nog een drankje bij het hotel op het terras, zijn we rond 00.30 naar bed gegaan. Welterusten.
Zondag 18 juli
Vandaag uur opgestaan om met de bus naar de onafgemaakte obelisk te gaan. Wat zonde zeg zoiets. Een hele grote halve paal uit het ganiet gehakt met een paar lelijke barsten erin. En omdat een obelisk uit 1 stuk moet bestaan, is dit project gestopt en dus voor niks geweest. Jammer. Daarna met het busje over de oude dam van gereden (hiervan is geen film, want je mag er niet stoppen). Veder gereden naar de nieuwe dam waar we wel op een klein stukje eruit mochten. Heel groot het Nasser meer aan de ene kant en de nijl aan de andere kant. Hier mochten we wel foto’s maken, maar ook niet filmen. Maar illegaal kan alles. Via de nieuwe dam zijn richting Philae gereden wat een eiland is en een tempel op herbouwt is die officieel onder water stond op een ander eilandje.
Maandag 19 juli
Vanochtend om 09.00 uur opgestaan. Ahum… Marion voelt zich niet zo lekker. Buikpijn, dunne ontlasting! Na ontbijtje, Marion alleen thee, ben ik weggegaan met Ed en Silvy. We zijn met motorbootje (10) naar Elefanti Island geweest, waar we door een Nubisch dorpje gewandeld hebben. Onderweg we gefilmd en foto’s gemaakt en zijn we uitgenodigd bij iemand op de hibiscus thee. Hiema hebben we ons laten overroeien (4) naar Kitchener Island, waar we een botanische tuin bekeken hebben. Hierna zijn we al zeilend met een Feluka terug naar het Isis hotel gegaan. Onderweg hebben we nog wat gegeten en gedronken. Thuiskomst 17.00 uur. De rest van de dag hebben we vol gemaakt met luieren aan het zwembad en eten. Om 23.00 was het bedtijd.
Dinsdag 20 juli
Vandaag was het de dag(en) van de Feluka. Vanochtend vertrekken we met de bus naar de opstapplaats van de Feluka. Rond 09.00 vertrokken we met de Feluka naar Kôm Ombo. Onderweg overnachten we langs de nijl. Op de Feluka was eigenlijk verder niets te beleven dan hangen, luieren en slapen.
Woensdag 21 juli
Rond 7.00 was iedereen wakker en na het ontbijt waren we omstreeks 08.30 in Kôm Ombo. Hier hebben we de Temple of Kôm Ombo bekeken, waama we met de bus (in konvooi) naar Edfu reden. Hier hebben we de Temple of Horus (ook wel Edfu Temple genoemd) bekeken. Na het bezichtigen van de tempel hebben we nog wat gedronken en zijn toen wederom in konvooi naar Luxor gereden (14.00 uur). Na aangekomen, ingecheckt gegeten te hebben in het Winston Hotel, zijn we nog wat gaan drinken bij McDonalds. Tussen 1700 en 1900 hebben we geslapen, daarna wat gegeten en om 20.45 met de Kalesh naar de Kamak Temple gereden voor de Sound & Light show. Rond 23.00 uur lagen we in bed.

Donderdag 22 juli
Om 05.00 ging de wekker en om 06.00 zaten we op de fiets richting de West Bank (westelijke oever van Luxor). Hier hebben we de volgende graven bezocht:

  • Tomb of Sennutem
  • Tomb of Anherkha
  • Tomb of Mena
  • Tomb of Nakth

Alle waren stuk voor stuk erg mooi. Tussendoor hebben we thee gedronken en souvenirs gekocht (2 poppetjes a en 3 beeldjes, eerst 2 voor 15 en later nog één voor 10) bij een bekende familie van de gids.
Rond 1300 uur waren we terug in het hotel. Na wat gegeten te hebben (McDonalds), hebben we de fietsen teruggebracht en zijn op het dakterras gaan uitrusten. Die avond hebben we gegeten bij Toet Ank Kamon, het lekkerste restaurant van Egypte. Marion voelde zich niet goed en bleef daarom in het hotel en heeft lekker lang geslapen. Na het eten (2100 uur) ben ik met Hans nog op de Souk geweest. Ik moest het vierde potje nog hebben. Rond 0.00 uur was ik terug in het hotel met één T-shirt, één fluit, één zak hibiscus thee en geen potje!

Vrijdag 23 juli
Om 07.30 zijn we vertrokken naar Hurghada. Ook nu weer in konvooi. Om 12 uur waren we er. Een 20 kilometer lange badplaats aan de rode zee met allemaal hotels en beach resorts. In het hotel kregen wij de Honeymoon suite, kamer 103. Na wat gegeten te hebben we een tukkie gedaan tot 17.45. Lekker hoor. Rond 19.00 zijn we naarhet Red Sea restaurant gegaan, waar we erg lekker gegeten hebben. Na afloop van het eten hebben we nog wat rondgelopen en Hurghada, waar ik een T- shirt gekocht heb. Bij het hotel nog wat gedronken en om 12 uur naar bed.
Zaterdag 24 juli
Snorkeldag. Vandaag rond 7.30 opgestaan- gegeten en om 8.30 gingen we naar de boot. We hebben enkele eilanden aangedaan om te snorkelen. Mooi, mooi, mooi. Vele kleuren, mooie vissen. Snorkelen blijft mooi. Het nadeel er van is het verbranden. Het is namelijk weer zover: verbrande rug en randjes rond de zwembroek. We hebben ook nog een groep dolfijnen (12) gezien. Toen we terug waren in het hotel, werd er een beetje gek gedaan door de groep. Wat bleek: door Baobab was een bruidstaart geregeld welke we eerst gegeten hebben. De taart was erg lekker (zoet). Die avond hebben we een buffet gehad in het hotel. Was erg lekker. Dit buffet was tevens het afscheidsmaaltijd van Dineke, Wieck en Hans. Zij hadden 2 weken Egypte geboekt en gingen morgen naar huis. Om 23.00 lagen we in bed.
Zondag 25 juli
Vanochtend lekker uitgeslapen. Om 10.00 waren we aan het ontbijten. Omstreeks 10.30 reden we weg richting Suez. Bij aankomst hebben we, na inchecken in het hotel, een tour gemaakt door Suez en aansluitend in een restaurant gegeten. Tijdens de tour hebben we escorte gekregen van 4 politieagenten die zich verveelden. Terug in het hotel hebben we nog wat gedronken en zijn rond 23.00 te bed gegaan.
Maandag 26 juli
Vanochtend zijn we om 9.00 weggereden richting Sint Catharina. Via tunnel onder Suezkanaal en via de Sinai woestijn zijn we in 7 uur naar ons hotel (?) in St. Catharina gereden. Onderweg zijn we nog enkele malen gestopt voor foto’s etc. In St. Catharina is verder niets te beleven en na het eten het lagen we dus al om 21 uur in bed.
Dinsdag 27 juli
Om 01.30 ging de wekker en om 02.00 reden we weg richting de Mozesberg. We ging al deze berg die ochtend beklimmen om de zonsopgang mee te maken. Om 3.00 uur waren we boven, om 6.00 uur kwam de zon op rond 8.00 waren we weer beneden bij het klooster. Omdat het klooster pas rond 9.30 open zou gaan, zijn we eerst wat gaan eten (ontbijt) en zijn weer terug gegaan om het klooster te bekijken (oa. het braambos). Na het klooster zijn we naar ons hotel gereden, hebben de tassen gepakt en zijn omstreeks 11.00 weggereden naar Nuweiba. Onderweg zijn we enkele malen gestopt voor foto’s en zijn we gestopt bij enkele bedoïenen waar we thee en zelfgemaakt brood gegeten hebben. Om 14.00 waren we in het hotel Nuweiba (Al Waha Resort), waar we eerst onze slaap hebben ingehaald. Om 20.00 hebben we gebarbecued op het strand en om 23.00 uur was het weer bedtijd.
Woensdag 28 juli
Vanochtend zijn we om 08.00 opgestaan, hebben ontbeten en zijn daarna lekker naar het strand gegaan. Beetje hangen, luieren, lezen en zwemmen. Die ochtend hebben we ook een snorkelset gehuurd om de koraalriffen te bekijken en om ‘s middags met een dolfijn te zwemmen. Geinig was dat, om in de Golf van Acaba naast en met een dolfijn te zwemmen. Die avond zijn we bij de Koreaan geweest daar en hebben erg lekker gegeten
Donderdag 29 juli
05.00….trinnngggg….de wekker.
Vandaag zijn we bij de Coloured Canyon geweest. Verder deze dag mijn boek uitgelezen, geslapen en geluierd aan het strand. Vanavond gaan we Grieks/Egyptisch eten.
Vrijdag 30 juli
Vanochtend om 7.10 opgestaan en rond 8.00 reden we weg naar Caïro. Onderweg hebben we geluncht en enkele keer gestopt voor foto’s/video. Om 16.00 waren we in het Kansu hotel in Caïro. Die avond zijn we op de Ghan Al Ghalli Souk geweest. Een gigantisch drukke, maar leuke straat. Om 2300 uur lagen we in bed.
Zaterdag 31 juli
Vandaag zijn we in de koptische wijk van Caïro geweest. Die avond hebben we ons afscheidsmaaltijd gehad en ingepakt. Morgen is de dag van de terugreis.
Zondag 1 augustus
Vandaag om 7.30 opgestaan, ingepakt, ontbeten om 8.30 reden we weg naar het vliegveld. Om 12.30 zouden we wegvliegen en nu is het 12.05 en zitten we nog te wachten. Het vertrektijdstip zal het dus waarschijnlijk niet worden. Vertraging dus. Om 12.50 was het zo ver. Ons vliegtuig dit keer was een Boeing 747-300. We zaten ook gezellig naast elkaar met ongeveer één meter beenruimte voor ons.

Hieronder nog de folders van de reis gedigitaliseerd. Altijd leuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *