Zomer 2000 – Kenia/Tanzania

baobablogoVia de reisorganisatie Baobab zijn we in periode van 2 sept 2000 – 24 sept 2000 op camping reis geweest naar Kenia/Tanzania. Hieronder het verslag, foto’s en film van deze zeer leuke en indrukwekkende vakantie.

Dit jaar geen eigen geschreven verslag, maar hieronder het programma boekje van de reis.

Dag 1 – Vlucht naar Nairobi (2 sept 2000)
Rechtstreekse vlucht met KLM naar het hooggelegen Nairobi (1660m). De reisleid(st)er haalt je op van het vliegveld en brengt je naar ons eenvoudige hotel aan de rand van het centrum.

Dag 2 – Nairobi – Mount Kenya (3 sept 2000)
Nadat de bagage en de proviand in de truck geladen is, vertrekken we richting de vroegere ‘White Highlands’. De weg voert over de hoogvlakte langs onder andere ananas- en koffieplantages en Kikuyu-dorpjes. We stoppen in het kleurrijke plaatsje Kabati om te lunchen in een echt Afrikaans eethuisje. Vervolgens bereiken we de voet van Mount Kenya en zetten de tenten op aan de rand van het bos, waar we wat kunnen acclimatiseren. In dit gebied komen honderden soorten vogels voor, maar ook veel andere dieren zoals klipdassen, kameleons, bavianen en de mooie Colobus-apen. ‘s Avonds is er de mogelijkheid om Kikuyu-dansen bij te wonen.

Dag 3 – Mount Kenya – Shaba Hilis National (4 sept 2000)
Vandaag passeren we de evenaar waar we een korte stop maken voor een demonstratie van De Corioliskracht. Waarom draait het water op het zuidelijk halfrond rechtsom het putje in en op het noordelijk halfrond linksom ? Waarheid of trucage. Het is echt zo en dat is ooit zo bewezen in een laboratorium, echter hier op de evenaar is dit bewijs niet te leveren, daar zijn de krachten te klein voor. Dus wat ze laten zien is nep…haha…maar wel leuk. Vervolgens vormt een lange afdaling met prachtige vergezichten het begin van ons verblijf in het uitgestrekte noorden van Kenia, waar een warmer klimaat heerst. Voorbij Isiolo ver/aten we het asfalt en volgen de Trans African Highway naar onze bestemming: het Shaba Hills National Reserve. Bij aankomst in Shaba kunnen we een verkoelend drankje drinken in de luxe lodge. Midden in het park zetten we ons kamp op een prachtige plek aan de rivier op onder de palmbomen. ‘s Nachts worden we bewaakt door rangers en hoor je voor de eerste keer de geluiden van de Afrikaanse wildernis, zoals bijvoorbeeld de roep van hyena’s.

Dag 4 – Shaba Hilis National Reserve, gamedrives en wandelsafari (5 sept 2000)
Deze dag gaan we ‘s morgens en ‘s middags op zoek naar het wild. Op het heetst van de dag zullen we bijna geen dieren zien omdat deze dan in de schaduw van bomen liggen uit te rusten, een goed voorbeeld dat we zelf ook zeker zullen volgen. Bij het eerste ochtendgloren gaan we op fotosafari, op zoek naar onder meer leeuwen en jachtluipaarden. Tijdens onze speurtocht kunnen we olifanten, impala’s en buffels zien, maar ook dieren die zich sterk aan de droogte hebben aangepast zoals de netgiraffe, grévyzebra, gerenoek (girafgazelle) en spiesbok. Na uitgebreid rondgekeken te hebben per auto gaan we te voet verder: Shaba Hills is een van de zeer weinige wildparken waar beperkte wandelmogelijkheden zijn. Onder leiding van gewapende rangers maken we een wandeling in het park en gaan naar een aan de rivier gelegen schuilplaats, een schitterende tocht. Na deze klimpartij in dit hete gebied gaan we naar een lodge voor de lunch en een verfrissende duik. Halverwege de middag vertrekken we naar het Samburu National park, dat samen met het Buffalo Springs Game Reserve een groot geheel vormt, voor een tweede gamedrive. Hier zien we dikwijls meer wild dan in de ochtend. Na het ondergaan van de zon keren we terug bij onze kampeerplaats aan de rivier.

Dag 5 – Shaba Hills National Reserve – Maralal (6 sept 2000)
Vandaag reizen we door het gebied van de Samburu, een kleurrijke stam die nog grotendeels traditioneel leeft. ‘s Morgens stoppen we in het kleurrijke plaatsje Wamba voor een eerste kennismaking met deze vriendelijke mensen. De vrouwen en de krijgers zien er prachtig uit met al hun sieraden en gekleurde doeken. Hier zijn ook hun traditionele sieraden en gebruiksvoorwerpen te koop. We rijden over het indrukwekkende Lerochiplateau waar veel Samburu wonen. Ze laten hun vee grazen op de uitgestrekte vlakte, waar ook grote aantallen zebra’s en thomsongazellen voorkomen. In de loop van de middag bereiken we de districtshoofdstad Maralal, waar de krijgers met hun rungu’s (knotsen) rondlopen. Hun speren mogen ze niet meenemen het dorp in; onderweg van en naar het dorp zie je ze er wel mee lopen.

Dag 6 – Maralal, vrije dag (excursies) (7 sept 2000)
Maralal is een levendige marktplaats, waar de vrouwen sieraden, tabak, houtskool en groenten verkopen en de prachtig getooide krijgers vee aan de man brengen of gewoon maar ‘mooi lopen te zijn’. We kunnen hier een bezoek brengen aan een van de traditionele dorpen (manyatta) en een speermakerij. Daarnaast behoort het bijwonen van een typische Samburu-dans tot de mogelijkheden, evenals een tocht (of race!) per kameel. Ook de natuurliefhebbers hoeven zich niet te vervelen, want her en der loopt wild, zoals de elandantilope, zebra, impala, reuzetrap en secretarisvogel. Je kunt zelfstandig of met een gids prachtige wandelingen maken.

Dag 7 – Maralal – Baringo-meer (8 sept 2000)
We verlaten het Lorochi-plateau en dalen af de Rift Valley in. Onderweg ontmoeten we de Pokot, een nomadenvolk dat met kamelen en geiten rondtrekt en opvalt vanwege de grote hoeveelheid bijzondere sieraden die de vrouwen om hun nek dragen. In de loop van de middag komen we aan bij het Baringo-meer, een van de vele meren op de bodem van de Slenk. Het Baringo-meer is een paradijs voor vogelliefhebbers en een uitstekende plek om het rustig aan te doen. Dit is tevens het stamgebied van de fameuze Keniaanse marathonlopers.

Dag 8 – Baringo-meer, vrije dag (9 sept 2000)
Vandaag is naar eigen inzicht te besteden. Je kunt in de vroege ochtend een wandeling maken onder leiding van een vogelkenner. Daarna is een boottocht op het meer mogelijk waarbij je nijlpaarden, krokodillen en visarenden kunt zien. Afhankelijk van het seizoen is het ook aantrekkelijk om een excursie naar het spectaculair gelegen Lake Bogoria te maken. Hier vormt de steile wand van de Grote Slenk het decor voor flamingo’s, geisers en warme bronnen. Je kunt natuurlijk ook gewoon relaxen in en bij het zwembad van de naast de camping gelegen lodge.

Dag 9 – Baringo-meer – Sirikwa (10 sept 2000)
We verlaten de Rift Valley over goede wegen met onderweg prachtige uitzichten op indrukwekkende bergruggen en diepe valleien. In de grote stad Eldoret stoppen we voor de lunch en om boodschappen te doen voordat we naar het Turkana-meer afreizen. ‘s Avonds kamperen we op een mooie, groene camping van een gastvrije Engelse familie.

Dag 10 – Sirikwa – Eliye Springs (11 sept 2000)
Een lange, indrukwekkende reisdag brengt ons vandaag naar het Turkana-meer. ‘s Morgens rijden we nog door een koel en groen, bergachtig gebied, ‘s middags bereiken we de hete, droge lavawoestijn van het noorden van Kenia. In de namiddag maken we een korte stop in het dorpje Lodwar voordat we één van de dunst bevolkte streken van Afrika gaan bezoeken. Langzaam maar zeker verdwijnt de begroeiing. Bomen maken plaats voor struiken en vervolgens voor grasland. Uiteindelijk gaat het landschap over in een woeste, onvruchtbare vlakte. Plotseling kijken we uit op het grootse Turkana-meer. Dit meer is omringd door grillig gevormde lava-heuvels en is onder meer beroemd geworden door het geraamte van de oudste mens dat hier gevonden werd. Het is een schitterend meer met een glinsterend groen wateroppervlak, dat midden in de semi-woestijn bijna iets onechts heeft. Drie rivieren monden in het meer uit. maar de verdamping is zo groot dat het waterpeil jaarlijks aanzienlijk zakt. De baars die in het water rondzwemt is reusachtig: tot 375 pond. We zetten onze tenten op in een oase met palmbomen en een wit strand.

Dag 11 – Eliye Springs, vrije dag (12 sept 2000)
Eliye Springs is een groene oase in het verder desolate landschap. Je kunt met een gids het dorp intrekken en contact leggen met de verschillende stammen, waarvan de Turkana de belangrijkste zijn. Baobab heeft hier inmiddels goede contacten opgebouwd met de lokale bevolking. De reisleid(st)er kan je in contact brengen met een ‘witch-doctor’ en een Turkana-familie. Je kunt verder een lezing over de Turkana bijwonen en in de namiddag kun je een traditionele dans zien. Aan het eind van de dag is het goed toeven aan de oevers van het meer. Vissers zijn vaak bezig hun netten binnen te halen en er is een prachtige zonsondergang. Heldere nachten en volle maan zijn hier een bijzondere belevenis, het meer krijgt een zilverachtige glinstering en honderden kikkers geven een concert onder de prachtige sterrenhemel. In het maanlicht van de zwoele nacht wordt soms bij de dorpjes spontaan gedanst en gezongen. Op de schaduwrijke camping kun je genieten van een bijzondere douche en een zwembad met bronwater.

Dag 12 – Eliye Springs – Marich Pass (13 sept 2000)
We verlaten al vroeg het Turkana-meer en stoppen in Lodwar voor een kort bezoek aan de souvenirmarkt. De reis vervolgt zuidwaarts naar het groene, bergachtige gebied bij Marich Pass, waar we kamperen. Hier kun je onder leiding van een gids een korte wandeling in de omgeving maken.

Dag 13 – Marich Pass – Kakamega rainforest, vrije middag (14 sept 2000)
In de ochtend rijden we langs prachtige bergtoppen en groene hellingen naar het stadje Kitale. In de loop van de middag bereiken we ons einddoel van vandaag: het Kakamega regenwoud, een van de laatste stukken tropisch regenwoud die in Kenia zijn overgebleven. In de namiddag kunnen we bij droog weer een wandeling maken onder leiding van lokale gidsen. Zij zijn opgeleid door Kenya Wildlife Services en kunnen je veel vertellen over dit fantastische stukje natuur.

Dag 14 – Kakamega – Kisii, vrije ochtend (15 sept 2000)
In de ochtend kunnen we nog een wandeling maken en op zoek gaan naar de diverse apen die hier leven. Het is fascinerend om ze tussen de bomen te zien slingeren. ‘s Middags stoppen we voor de lunch in Kisumu, een grote plaats aan het Victoria-meer. Dit grootste binnen meer van Afrika is bijna 3 maal zo groot als Nederland. Langs de oever ligt in een vruchtbaar, zeer dicht bevolkt gebied. Men verbouwt hier onder andere kwalitatief goede thee op de plantages, voornamelijk voor de export. Aan het eind van de dag bereiken we onze overnachtingsplaats, een eenvoudig Afrikaans hotel.

Dag 15 – Kisii – Victoria-meer (16 sept 2000)
We reizen verder door het westen van Kenia, een landschappelijk aantrekkelijk landbouwgebied met een heel ander karakter dan de rest van het land. In deze heuvelachtige, dichtbevolkte streek wordt naast thee en koffie ook veel suikerriet verbouwd. Rond de middag passeren we de grens met Tanzania. We rijden ‘s middags door een weids landschap met H kopjes H, bijzondere granieten rotsformaties. en passeren de rivier de Mara. We kamperen bij een lodge aan de rand van het Victoria-meer, waar ‘s avonds vaak een mooie zonsondergang te zien is.

Dag 16 – Victoria-meer, vrije dag (17 sept 2000)
Het Victoria-meer is het op een na grootste zoetwatermeer ter wereld, beroemd vanwege de discussie over de bronnen van de Nijl, die ruim 100 jaar geleden tussen ontdekkingsreizigers bestond. Hier is een enorme diversiteit aan vogels te bewonderen. In het meer komen verschillende soorten vis voor die je in het restaurant bij de camping kunt uitproberen. ‘s Morgens is het mogelijk om naar een vissersdorpje te varen met originele vissersboten. ‘s Middags kun je heerlijk uitrusten bij het water.

Dag 17 – Victoria-meer – Serengeti National Park (18 sept 2000)
Vandaag gaan we op pad naar een van ‘s werelds grootste natuurgebieden, in oppervlakte bijna de helft van Nederland. Tenzij de wegen het niet toelaten, rijden we door de weinig bezochte Western Corridor het indrukwekkende Serengeti-park binnen. Tijdens de Grote Trek van de gnoes trekt de helft van deze dieren door dit prachtige westelijke gedeelte, terwijl het andere deel naar de Masai Mara in Kenia trekt. In de Serengeti tref je de grootste concentratie wild ter wereld! Na een lange, afwisselende reisdag slaan we midden in het park voor twee dagen ons kamp op en kun je onder een prachtige sterrenhemel genieten van de nachtelijke geluiden van de wildernis.

Dag 18 – Serengeti National Park (19 sept 2000)
In het Serengeti-gebied bevinden zich diverse ecosystemen en vegetaties. Geweldige vlakten met ‘Serengeti-grassen’ en ‘kopjes’ worden afgewisseld door kleine stroompjes en poelen die omzoomd worden door acacia’s. We volgen het ritme van de bush en gaan ‘s morgens vroeg en in de namiddag, als het niet te heet is, op zoek naar de dieren. Op de vlakten leven duizenden zebra’s, gnoes, impala’s, thomson-gazellen en giraffen. Met zoveel prooidieren zijn er ook veel leeuwen, cheetahs, luipaarden en andere roofdieren, die je met een beetje geluk zult kunnen fotograferen tijdens de ‘game-drives’.

Dag 19 – Serengeti National Park – Ngorongorokrater (20 sept 2000)
Na het ontbijt en het opbreken van het kamp maken we nog een game-drive over de uitgestrekte vlakten van de Serengeti in de richting van de reusachtige Ngorongoro-krater. Een steile klim brengt ons tot aan de rand van deze ingeklapte vulkaan. Vanaf onze kampeerplaats heb je een prachtig uitzicht over de krater. Door de hoogte kunnen we een koude nacht tegemoet zien.

Dag 20 – Ngorongoro-krater – Arusha (21 sept 2000)
Vroeg in de ochtend gaan we met landrovers deze vulkaan krater in voor een game-drive. Op de 600 m lager gelegen kraterbodem zijn leeuwen, olifanten, antilopen en andere dieren vaak tot zeer dichtbij te naderen. Ook is dit een van de weinige plekken waar de zwarte neushoorn nog gezien kan worden, terwijl in het meer in de krater vaak flamingo’s te vinden zijn. De krater bevat het hele jaar door zoetwaterbronnen, waardoor dit prachtige natuurgebied de grootste concentratie wild per m2 ter wereld heeft. ‘s Middags verlaten we de kraterrand en maakt de open vegetatie plaats voor hellingen met tropisch regenwoud. Een flinke afdaling met prachtige vergezichten brengt ons in een vruchtbaar gebied waar zich ten tijde van de kolonisatie blanke grootgrondbezitters hebben gevestigd. We dalen voor de laatste keer af in de Grote Slenk, waar je de typische en reusachtige baobab-bomen (apenbroodbomen) kunt zien. Aan het eind van de dag slaan we vlak buiten Arusha onze tenten op bij een gezellige camping. Liefhebbers kunnen hier een bezoekje brengen aan de kleine slangen-‘farm’.

Dag 21 – Arusha, vrije ochtend – Masai-dorp (22 sept 2000)
De ochtend is vrij te besteden in Arusha, een aardig stadje met een aantal historische gebouwen en leuke winkels, waar je onder andere wat souvenirs kunt kopen. Daarnaast is de levendige markt een bezoek waard. ‘s Middags rijden we noordwaarts door een uitgestrekt landschap en hebben met wat geluk uitzicht op de top van de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro. Aan het eind van de dag volgt een kennismaking met een van de bekendste stammen van Afrika, de Masai. Hun taal, het Maa, is sterk verwant aan die van de Samburu. In diverse andere opzichten zijn de Masai weer geheel anders dan de Samburu. Tijdens een wandeling aan het eind van de middag kunnen we een indruk krijgen van de dagelijkse, traditionele manier van leven van de Masai, waarin het vee centraal staat.

Dag 22 – Masai-dorp – Nairobi, terugvlucht (23 sept 2000)
Nadat de Masai de manyatta hebben verlaten om hun vee te laten grazen, breken we ons kamp op en keren terug naar de hoofdweg. Bij Namanga steken we de grens over, Kenia in, en rijden door het savanne-landschap naar Nairobi. De heksenketel van de grote stad zal je waarschijnlijk wel overvallen na zo’n langdurig verblijf in de Afrikaanse bush! De rest van de middag is vrij te besteden. Er zijn leuke souvenirs te vinden. Daarnaast is een bezoek aan het Nationaal Museum de moeite waard. ‘s Avonds kunnen we de reis op een feestelijke manier afsluiten voordat je op het vliegtuig naar Nederland stapt.

Dag 23 (24 sept 2000)
Aankomst in Nederland.


Kenia / Tanzania
Deze kampeersafari neemt je mee naar de mooiste wildparken van Tanzania, zoals de Ngorongoro-krater en het reusachtige Serengeti-park en het grillige vulkanische gebied rond het legendarische Turkana-meer in het noorden van Kenia. Met een open safaritruck reizen we afwisselend door gebieden met dichtbegroeid bergwoud, halfwoestijn en uitgestrekte savannes, waarbij je veel wild ziet. Een intensieve reis die een bijzondere combinatie vormt van de rijke Afrikaanse fauna, de grote verscheidenheid van landschappen en de fascinerende cultuur van de diverse stammen. We maken contact met de nog traditioneellevende stammen van de Samburu, Turkana en de Masai. De enorme afwisseling op het gebied van natuur en cultuur biedt je een unieke ontmoeting met het Afrikaanse continent, waarbij de toeristische routes zoveel mogelijk worden vermeden. Ook zijn er enkele schitterende wandelingen te maken.

Geografie en historie
Tanzania en Kenia liggen in het oosten van Afrika. Het landschap is varieert van woestijn in het noorden, struik- en boomsavannen met op veel plaatsen beboste heuvels en bergen, tot immense grasvlakten in het zuiden. Door het bergachtige terrein met toppen als die van de Kilimanjaro en Mount Kenya, de Grote Slenk met zijn eigen klimaat en karakter, alsmede kleinere en grotere meren, ontstaat een zeer gevarieerd landschap. De mens heeft dit landschap op sommige plaatsen omgevormd tot een mozaïek van grote thee-, koffie- en suikerrietplantages, afgewisseld door kleinschalige landbouwgebieden en drukke, kleurige marktstadjes. Op andere plaatsen trekken de traditionele stammen met hun veekudden rond, in harmonie met de natuur. Vooral in het gebied rond het Turkana-meer vinden we deze stammen, zoals de Samburu, de Turkana en de Pokot. Hun leefwijze is al eeuwen grotendeels onveranderd, en de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In de grote steden zoals Nairobi wordt echter duidelijk dat de ontwikkeling naar een moderne maatschappij ook hier verder gaat.

Natuur
Het bekendste aspect van de natuur in Oost Afrika is de dierenwereld. De soms onafzienbare kudden wildebeesten, zebra’s en antilopen zorgen in de Serengeti en de Ngorongoro-krater, samen met de daardoor aangetrokken roofdieren, voor de grootste concentratie wild ter wereld. Olifanten, buffels, leeuwen en neushoorns leven hier in een gebied dat ook qua flora veel afwisseling biedt. Ook de vogelliefhebbers komen op meerdere plaatsen ruimschoots aan hun trekken. In het Buffalo Springs Game Reserve ontmoeten we bijzondere, aan de droogte aangepaste diersoorten als de gerenoek, de netgiraffe en de spiesbok. Naast de dierenwereld maakt de verscheidenheid van landschappen een onuitwisbare indruk. Majestueus rijzen uit de vlakten bergen op, zoals de Mount Kenya en de rand van de Ngorongoro-krater met op de hellingen tropisch nevelwoud. In het noorden van Kenia vinden we ruige en droge bergketens die dit gebied tot één van de meest bijzondere streken van Afrika maken. Van zuid naar noord wordt Oost-Afrika doorsneden door de Grote Slenk waarin waarin vogelrijke soda- en zoetwatermeren liggen.

Bevolking en cultuur
Kenia is een republiek met circa 26 miljoen inwoners. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 580.000 km2 (14 keer Nederland). In Kenia leven ruim 50 verschillende stammen, waarvan veel hun eigen identiteit en gebruiken hebben behouden, terwijl andere grotendeels zijn ‘verwesterd’, Enkele belangrijke bevolkingsgroepen zijn de Kikuyu(20%), de Luhya (14%), de Kamba (11 %), de Luo (13%), de bekende Masai (1,5%) en de Turkana (1,3%). Kenia is een van de weinige landen in Afrika waar je nog traditioneel levende stammen kunt tegenkomen zonder dat het een toeristische show wordt. De veehoudende (half)nomaden vallen niet alleen op door hun kleurige kledij maar ook door de halssieraden, oorbellen en lichaamsbeschilderingen. Wij concentreren ons op het slecht toegankelijke, maar daardoor weinig toeristische noordwesten van Kenia. In contrast hiermee staat het dichtbevolkte en drukke gebied rond het Victoria-meer, waar een groot deel van de bevolking van Kenia woont. Velen leven rondom hun hutten op kleine akkertjes, de zogenaamde shamba’s. De marktstadjes in deze regio maken een gezellige en kleurrijke indruk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *