Zomer 2010 – Nederland – Groningen – Sellingen

Dit jaar zijn we in naar Sellingen geweest in Groningen. Hier hebben we, Ingmar, Janneke, Zeeger, Han, Joan, Yvon, Johan, Marion en Rinske op camping De Papaver gestaan.

Camping De Papaver


Dit jaar zijn we tijdens de zomervakantie naar Sellingen in Groningen geweest. We zijn van zaterdag 24 juli 2010 tot en met zaterdag 6 augustus 2010 weggeweest. Hieronder het verslag van deze vakantie.

Za 24/7 zon_wolken 22°C
Vrijdag alles al gepakt klaargezet en vandaag ingepakt in de auto. Rond 1400 vertrokken naar Sellingen. Bij Zwolle beetje file en rond 1600 waren we op de camping De Papaver. Na het opzetten van de tent en het uitpakken en plaatsen van de inboedel konden we om 1930 aanschuiven bij het theater “Mister PB”. Aansluitend was er een kampvuur en rond 2215 allemaal naar bed.

Zo 25/7 23°C
Vandaag gelijk al een redelijke dag. Veel zon, zelfs zo veel dat het aan het strandje al lekker was. De camping heeft een eigen strandje aan een zandafgraving met erg helder, azur blauw water. De kleur van het water komt door de glauconiet mineralen die vrijkomen bij de zandwinning. ‘s Middags rond 1600 kwamen Ingmar, Janneke, Zeeger, Han, Joan en Yvon ook op de camping aan. Zij konden toen aan de slag met de tenten. Nieuwsbericht met minder goed nieuws: plotseling hoorden we sirenes en kwamen er 2 ambulances op de camping. Even later ook een trauma helikopter. Er bleek op het openbare strand (direct naast de camping) een kind van 3 verdronken te zijn. Ai. ‘s Avonds met zijn allen macaroni gegeten, koffie en rond 2300 naar bed.

Ma 26/7 18°C
De ochtend begon met een regenbui maar om 9 uur was die weg en toen was het gelijk al weer lekker. Na ontbijt werd er met het bootje gevaren en gezwommen. ‘s Middags begon het te betrekken en te regenen. We zijn toen maar met zijn allen boodschappen gaan doen in Wurchem, net over de grens, 18km van de camping. Via de Mio reden we zo via de binnendoorweggetjes naar de Edeka waar we een kar vol gehaald hebben. Bij terugkomst gegeten, naar het theater “Magisch Zwaard” geweest en daarna tot 12 uur buiten gezeten. De avond was lekker.

Di 27/7 22°C
De ochtend begint mooi, 18gr en zonnetje. Deze temperatuur liep op tot 23gr en het bleef droog vandaag. Aan het eind van de ochtend zijn we naar Emmen gereden om daar naar de vlindermarkt te gaan. Dit was erg leuk en Rinske heeft daar eindelijk haar BabyBorn auto gekocht op de markt. Die wilde ze al een jaar graag hebben. Bij terugkomst, rond 1600 uur, was het zo lekker dat we naar strandje geweest zijn. Was ook erg lekker. Zelfs met bootje naar de overkant gevaren. Het water is daar in het rustige gedeelte erg helder. Deze avond tortilla avond en om 2000 uur wederom theater tijd. Het thema van vanavond “Even Verderop”.

Wo 28/7 18°C
Vandaag was het een trieste dag. Zowel het weer waar de regen in de meerderheid was als ook de berichten uit Nieuwegein. Zeeger en Rinske waren vanochtend nog wel gaan zwemmen tussen de buien door. Brrrrr. Verder vandaag niet veel gedaan. ‘s Avonds was er weer een kindervoorstelling genaamd “Patty Power: Wat een meid”. Erg leuk gedaan. 22.30 bedtijd, klammig in de tent..brrr


Do 29/7
20°C
Vandaag zou het een regenachtige dag worden: dus Plopsa Indoor dag. Ingmar is vanochtend vroeg vertrokken naar Nieuwegein. Wij hebben de ochtend rustig aan gedaan en zijn omstreeks 11 uur naar Coevorden gereden. Tijdens de wachtrij bij de ingang heeft Marion nog kortingskaarten weten te bemachtigen. Scheelde weer 4 euro pp. De kinderen hadden een erg leuke dag. Zeeger is tot 8 keer in Anubis geweest en Rinske ook 2 keer. Erg goed. Marion was al naar 1 keer totaal van de leg, Han ook na 1 keer en ik had het na 4 keer ook echt gehad. Wel kicken zo’n attractie. Net voor sluitingstijd (1800) gingen we naar huis(tent). Iedereen had genoten en het was een geslaagde dag.

Vr 30/7 22°C
Vanochtend zou Ingmar terugkomen om de tent en Janneke en Zeeger op te halen. Zeeger zou nog wel een nachtje blijven. Na ontbijt en wat voorbereidende tent/inpak werkzaamheden was Ingmar er rond 12 uur en reden ze rond 2 uur weer naar Nieuwegein. Han en ik zijn een rondje van 50 gaan fietsen om aansluitend nog even in meertje te duiken. Zeeger, Yvon en Rinske waren daar ook. Na de duik en douchen lekker spaghetti gegeten. Na het marshmallow kampvuur lagen de kids om 9 uur in bed. Kijk een naar de foto hoe lief Zeeger en Rinske lagen te slapen. Morgenochtend gaan we naar Nieuwegein, naar Wim.

Za 31/7 23°C
Om 8 uur opgestaan, gedouched, aangekleed, ontbeten en om 10 uur reden we weg. Even na 12 uur waren we in Nieuwegein. Wim was goed te spreken en het klinkt raar, maar het was gezellig zo met zijn allen. Wel heel erg raar dat dit de laatste keer was met Wim na alles wat we altijd samen gedaan hebben: wintersport, boottochtjes, klussen, videobewerken, discussies allemaal zaken die we zeker gaan missen. Omstreeks 1500 reden we naar huis, in Emmen nog boodschappen gedaan en even na 1800 waren we weer op de camping. Na een lekkere wok maaltijd van Joan is er nog in het zand gespeeld (zand sculptures) en zou Rinske bij Yvon gaan slapen. Dit ging niet helemaal goed en om 2215 lag ze weer in haar eigen bed.

Zo 1/8 24°C
Vandaag zouden we naar Bourtange gaan, maar het weer begon zo goed dat de kinderen eerst naar het strandje wilden. Bourtange dus maar even uitgesteld want zon uren zijn erg waardevol en moeten volledig benut worden. Misschien vanmiddag naar Bourtange. Er is vandaag niets van Bourtange gekomen. De gehele dag stranddag. Lekker. ‘s Avonds bij De Heksenketel gegeten. Lekkere hasjesballen…mmmmmn. Lekker en het was gezellig.

Ma 2/8 21°C
De ochtend begon met een beetje regen. Om een uur of 9 was het droog en tijd voor douche, ontbijt etc. Omstreeks 1130 reden we weg naar Emmen naar het Noorder Dierenpark. Een leuke dag gehad daar met een enkel buitje van 20 minuten schat ik zo. Na afloop gegeten in Emmen bij restaurant Straq, een restaurant met lekker eten en oa een ballenbak. Rond 2100 waren we terug op de camping. Vanmiddag tevens te horen gekregen dat Wim vandaag euthenasie wilde laten plegen.

Di 3/8 22°C
Verjaardag Janneke. 40 jaar. Vanochtend Janneke SMS gestuurd. De SMS terug was dat Wim gisteren omstreeks 1600 uur is overleden..snif
De ochtend begon wat betreft het weer wel goed. na het ontbijt gingen de dames naar het strand en de heren fietsen. Het werd een tochtje naar de hunebedden van 68km. Onderweg hadden we wel wat regen want het weer was weer eens totaal omgeslagen..jammer. ´s Middags zijn we naar Bourtange geweest waar we lekker rondgelopen hebben en waar Rinske zelf kaarsen gemaakt heeft. Rond 1930 waren we weer terug en zijn eerst naar de kindervoorstelling geweest en daarna lekker ge-BBQ´t. Deze avond sliep Yvon bij Rinske in de tent..na wat apenkooien sliepen ze toch lekker.

Wo 4/8 19°C
Vandaag was een regenachtige dag. ´s Middags naar het boomkroonpad geweest in Drouwen. Dit is een wandelpad wat begint bij de wortels en dan loop je over een pad naar de top van de bomen. Geinig. Regende wel tijdens de wandeling van 150 meter. Na het boomkroonpad klaarde het weer op en zijn we naar Borger gereden waar het hunebed centrum zich bevind. Daar hebben de de grootste hunebed van Nederland bekeken. ´s Avonds spaghetti gegeten en aansluitend een voorstelling.

Do 5/8 22°C
De ochtend begint goed. Om 1030 was er vlottenbouwen en dat was leuk. Het weer was toen ook erg goed. Rond 12 uur begon het iets te regenen maar dat was al snel weer weg. ´s Middags zijn we met de stoomtrein van Stadskanaal naar Veendam gereden. Dit was erg leuk en zeer gezellig. Vooral in de restauratiewagon waar alles lijkt te gebeuren. ´s Avonds macaroni gegeten met tonijn en het was een heldere nacht. Morgen volgens de SMS 12 uur zon en 24gr. Wij zijn benieuwd.

Vr 6/8 24°C
Vandaag mooi weer. ´s Ochtends een tochtje gefietst van 34km. ´s Middags strand en met de kano op het meertje gevaren. De foto´s die genomen zijn doen denken dat je je in Kroatische omgeving begeeft wat betreft het mooie blauw-groene water.

Za 7/8 22°C
Vandaag inpakken en naar huis. Het begint tijdens het inpakken wel iets te druppelen, maar dat viel gelukkig allemaal mee en was snel weer over. Omstreeks 1 uur waren we ingepakt en reden Han, Joan en Yvon naar huis en wij zijn nog naar Wonderwereld geweest. Een erg leuk park dat op 10km van Sellingen ligt in Ter Apel. In het park de uilenshow bezocht en de show van de leerling van tovenaar Merlijn. Om 6 uur waren we allemaal in restaurant LEUK in Bussum. Hier hebben we het vakantie afscheidsdiner gehouden.

Diversen
Om later een beetje te weten wat de kosten waren van deze vakantie, hieronder een opsomming van de kosten gemaakt deze vakantie.

Camping De Papaver: 14 overnachtingen € 437.00
Additionele kosten als parken, eten, restaurant etc € 710.00

Afstand van Almere tot camping De Papaver: 204km
Zie de plattegrond voor onze stekken. We stonden op middenveld II en hadden daar plek 2, 3 en 4. Zie ook de rode cirkel.
Camping De Papaver
Beetserweg 58/a
9551 VH Sellingen
Nederland
www.campingdepapaver.nl


Sellingerbeetse (bron Wikipedia)
Sinds 1938 is er sprake van zandwinning in Sellingerbeetse. Het rivierzand dat hier wordt gedolven is ca. 800.000 jaar geleden ontstaan (Pleistoceen / Cromer ijstijd), hier afgezet door voorlopers van de Rijn. Het is daarmee het oudst zichtbare bodemmateriaal in Westerwolde. Tussen de zandkorrels zitten deeltjes glauconiet, die het meer zijn blauwgroene waas geven. Voor de handel wordt het opgezogen zand schoongespoeld en op korrelgrootte gesorteerd. Het gebruikte water stroomt met het glauconiet terug naar de plas. Het hierdoor ontstane 30 meter diepe meer is in trek bij dagjesmensen, die aan deze gratis toegankelijke zandafgraving genieten van het heldere water, de natuur en het brede strand.


Bourtange
Welkom in jaar 1742!
Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde (Zuid-Oost Groningen), ligt de vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad.
In 1580 gaf Willem van Oranje opdracht om op een zandrug in het Bourtangermoeras, op de grens met het huidige Duitsland, een fort aan te leggen. In 1593 werd de vesting door Willem Lodewijk van Nassau opgeworpen. Tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijke vesting. Toen de vesting in 1851 werd opgeheven ontstond een agrarisch dorp. Slechts een aantal gebouwen herinnerden nog aan de glorie van vroeger. In de zestiger jaren nam de gemeente Vlagtwedde het initiatief om de vesting te reconstrueren. Het plan werd uitgevoerd tussen 1967 en 1992. Wallen werden opnieuw opgeworpen, grachten werden gegraven en soldatenbarakken werden gebouwd. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd. Maak kennis met de vesting die nooit werd ingenomen… Wellicht tot ziens in het jaar 1742!


De Heksenketel DE LEGENDE
Heel, heel lang geleden, toen in Westerwolde alles nog moeras, veen en weide was, leefde er in onze omgeving een heksje temidden van andere heksen, trollen en witte wieven. Dit heksje was erg klein en had altijd koude voeten van het drabbige moeras. Ze was vaak verkouden en niesde daarom ontzettend veel. “Hatsjie, hatsjie”… Al gauw noemden ze haar daarom “Hasje”.

Ze werd veel geplaagd door iedereen, vooral door die akelige witte wieven die aan de oevers van het kleine riviertje huisden. Hasje besloot om maar te verhuizen, ze steeg op haar bezempje en zwierf over de moerassen en het Westerwoud. Opeens zag ze een kleine heuvel met berken en wilgen. “Hier blijf ik”, dacht ze. Ze maakte warme slofjes van zachte blaadjes en een stel nieuwe bezempjes van wilgentakken. Als het donker werd stookte ze een vuurtje om zich te warmen en om een beetje licht te hebben. De weinige mensen die ‘s avonds hun weg zochten over de tangen (zandpaden) door het moeras, zagen het lichtschijnsel en belandden op Hasje’s heuvel van waar ze de volgende dag hun weg weer vonden. Als Hasje op haar bezem rondvloog en kwaadwillende mensen zag aankomen, ging ze vlug naar beneden en doofde het vuurtje, zodat ze verdwaalden met alle gevolgen van dien.
Zo verging het ook een rijke koning, die met een kar goud door het moeras reisde. Hasje had vernomen dat hij zijn onderdanen had uitgemergeld en ze zeer slecht had behandeld en toen hij vlak bij de heuvel was, doofde ze het vuur. Hij was bijna boven toen de wagen wegzakte, kantelde en met de koning in het moeras zonk. tot nu toe heeft men nog niets van het goud opgedolven!

Zo langzamerhand noemden de mensen die zandheuvel “Hasjesberg”, later werd het verhaspeld tot Hasseberg of hasselberg… Er kwamen door de jaren heen steeds meer mensen wonen in Westerwolde, deze gingen het veen uitgraven en er ontstonden vennen en bouwland. Het moeras verdween, er werd gezaaid en geoogst. Hasje begon zich steeds minder op haar gemak te voelen in het Westerwoldse land en vloog op haar bezem zuidoostwaarts verder en verder tot ze zich weer neerliet op een hogere en meer beboste heuvel in de buurt van een grote rivier midden in Duitsland. Daar ligt dan nu ook een plaatsje Hasselberg waar Hasje en haar familie nog altijd wonen en zich thuis voelen.

Misschien … als u op een donkere avond of nacht eens op de Hasseberg gaat kijken, vindt u nog familie van haar tussen de struiken of in een holle boom. En … als u een vuurtje in het donker ziet op de Hasseberg weet u het zeker!

Filmpje van Animatie team NIZNO, Emmen vlindermarkt springkussen, regen op de camping, kanotocht op meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.