Pollewops

Johan, Marion en Rinske

VakantiesZomer

Zomer 2011 – Frankrijk – Haut Languedoc en Pyrénées-Orientales

Zomer 2011 moest een vakantie worden met zon. Tot op de laatste dag hebben we gewacht en zijn uiteindelijk naar Zuid Frankrijk gereden. Hieronder het verslag van deze zonnige vakantie.

Strand bij Argelès-sur-Mer


Dit jaar zijn we tijdens de zomervakantie in Frankrijk naar de gebieden Haut Languedoc (Tarn) en Pyrénées-Orientales geweest. We zijn van zondag 31 juli 2011 tot en met zondag 21 augustus 2011 weggeweest.

Zo 31/7 zon_wolken24°C-28°C
Vanochtend om 7.00 opgestaan. Gisteren alles al ingepakt dus rond 8.15 reden we weg, op naar het mooie weer. In dit geval ergens in Zuid Frankrijk. Na enkele stops waren we om 19.00 uur in Pierre Buffiere (920km van Almere) en vonden camping Chabanas. Een kleine camping direct naast de A20 richting Toulouse. Voor eur 14 konden we overnachten met zijn 3en. Na, zonder instructie, de tent opgezet te hebben zijn we stokbrood gaan halen in het dorpje, om deze daarna op te smikkelen met een kop soep. Lekker hoor. De temperatuur was ook goed want het zonnetje scheen lekker en nu rond 20.00 was deze nog goed. Morgenvroeg rijden we verder naar Le Bez waar de familie Folkertsma staat en we enkele dagen gaan vergezellen op de camping aldaar.

Ma 1/8 27°C
Vanochtend was alles nat, klammig en met dauw bedekt. Wel lekker geslapen in onze kleine tent. Na douchen, aankleden en opruimen zijn we onderweg gegaan naar camping Le Plô in Le Bez. Camping Le Plô ligt aan de rand van een klein dorpje in het departement de Tarn en in het natuurgebied de Haut Languedoc, in het land van de Sidobre, het land van graniet! Hier zijn temidden van bossen, heuvels en bergriviertjes, enorme keien van graniet te vinden. Rond 13.00 uur waren we daar en hebben onze tent opgezet op B-plek 58. Het was vandaag lekker weer, dus tent opzetten en gelijk het zwembad in. Rond 19.00 nog naar Brassac geweest voor wat inkopen en die daarna op de camping opgegeten. ’s Avonds nog wat gedronken bij de familie Folkertsma (BNM) en rond 22.30 lagen we allemaal in bed. Het zou een onrustige nacht worden met veel wind.

Di 2/8 26°C
Ja hoor veel wind. Af en toe dachten we dat de tent de lucht in zou gaan, maar het geluid van de bomen maakte alles erger dan het was. Na ontbijt rustig aan gedaan en rond 13.00 uur zijn we met de auto een stukje gaan rijden richting Castres. We gingen de stenen van Sidobre bekijken. Erg indrukwekkend zo’n grote paddestoel. De 4 fromages en oie (gans) hebben we niet bekeken; dat gaan we komende week nog met BNM doen. ’s Middags nog gezwommen en ’s avonds heb ik macaroni met tonijnsaus gemaakt voor 6. Na bakkie koffie was het 22.00 uur. De wind waaide nog steeds flink en donkere luchten pakten samen boven ons. Het lichtte in de verte……

Wo 3/8 22°C
Geen regen gehad, dus das mooi. Alleen vanochtend bewolkt en klein beetje miezer. Enfin Marion is ’s ochtens gaan hardlopen en omstreeks 14.00 zijn we met BNM naar l’enfant sauvage (de wereld van het kind) gereden. Dit betrof een speurtocht in de bossen. Erg leuk. Boodschappen en Brassac en etenstijd. Vanavond kampvuur.

Do 4/8 27- 30°C
Het kampvuur was helemaal top. Erg veel kinderen die eerste met Richard het bos in gingen om hout te halen en dat daarna op het kampvuur te verbranden. Natuurlijk ontbraken de marshmellows niet. Vandaag was een warme dag en dus lekker zwembad weer. Aan het eind van de dag zijn we nog naar Castres geweest en daar Sidobre waar we naar de gans, olifant en biliart gewandeld zijn.

Vr 5/8 26°C
Na het ontbijt en rustig aan doen zijn we ’s middags naar Pic de Montalet (1289m) gereden met BNM. De auto kon geparkeerd worden net onder de top en zo kon je wandelend de top bereiken. Was leuk en je had een erg mooi uitzicht. Op de terugweg in Loudres een ijsje gegeten en daarna wat boodschappen gedaan bij de Casino voor de pannekoeken en burrito’s. Aansluitend koffie en vleermuizen kijken bij de tent. Ze scheerden rakelings over ons heen. Mooi om te zien in het schemer tegen een heldere lucht.

Za 6/8 27-36°C
Vanochtend rond 7.00 uur de sirene bij de buren. Rond 800 de klokken van de kerk en rond 8.30 er uit, scheren, douchen, broodhalen, ontbijten, Marion rondje hardgelopen (nu hele rondje van 6.8km ipv op 4,5km besluiten terug te gaan) en daarna naar Albi. In Albi was het erg warm. De temperatuur liep op tot 38°C pfff. Albi is wel erg mooi. Alles is er van rode bakstenen gemaakt, zo ook de kathedraal Sainte-Cécile. Deze kathedraal is een van de grootste bakstenen kathedralen van Europa. Na eten van ijsje waren we rond 18.00 weer terug op de camping. Na het eten van niet lekkere kaasfondeu was er om 20.00 een talentenshow. Erg leuk. Rinske deed met Maud een trampoline show. Beetje onwennig, verlegen maar leuk. Na de prijsuitreiking om 21.30 begon het te flitsen en15 minuten later regende het. Tandenpoetsen en naar bed dus.

Zo 7/8 22°C
Vanochtend nog steeds regen. Na douchen, ontbijten etc werd het rond 10.00 uur droog. We besloten om vandaag naar het zwembad l’Archipel (http://www.larchipel.fr/) in Castres te gaan met BNM. Was erg lekker en er waren leuke glijbanen. Daarna naar de Mac geweest en toen weer richting de camping. ’s Avonds grote tent afgebroken en ingepakt en kleine tent geplaatst. Daarna was er nog een speurtocht op de camping.

Ma 8/8 14-26°C
Vandaag begon de dag met wat regen. Ook BNM besloten om weg te gaan. Wij waren al gepakt dus na ontbijten en opruimen van kleine tent waren we om 10.00 uur klaar om te gaan. Het weer werd al rijdend al snel beter en de omgeving veranderde van zonnebloem velden en glooiende landschappen in wijnlandschappen met chateaux en darana in rotsen en hoge bergen vabn de Pyreneën. In eerste instantie camping richting de Middellandse Zee bezocht maar die was “complett”. Daarna gebeld naar een andere camping Le Rotja die echter ook vol was, echter wel een klein plekje had voor een kleine tent om de dagen daarna op een grotere plek te staan. Dit hebben we dus maar gedaan want we waren het wel weer zat in de auto. Het was nu 16.00 uur. De camping was niet wat we wilden en had na onze smaak geen “charme` wat het volgens het ANWB wel moest hebben. Enfin eerst een tijdelijk plekje en morgen eventueel een definitieve. Ik had het al gezien…vond het maar niets hier. ´s Middags nog even gezwommen, gedouched, iets gegeten, stukje gelopen en rond 22.00 uur was het bedtijd. Morgen gaan we naar Villefranche de Conflent en daarna verkassen op de camping en zien we wel weer.

Di 9/8 24°C
Hoe gek en mooi kan het lopen. Op dit moment is het 21.00 uur, is er bijne een fles rosé door en zit ik op mijn stoel voor de tent met uitzicht vanaf 228m hoogte op Perpignan en de Middellandse Zee welke 20km hemelsbreed verwijderd is van de camping. Het is wel fris (18°C) en er staat veel wind welke het slechte weer van de afgelopen dagen moet doen weggaan. Normaal is het op dit tijdstip hier 27°C volgens Gijs, de camping eigenaar. Mmmmm misschien is dat wel te warm 🙂
De ochtend begon voor Rinske en ik omstreeks 8 uur; lekker geslapen. Voor Marion was het anders, die heeft geen oog dichtgedaan dus quell humeur. De kerklok op 200m van de camping sloeg ieder kwartier 2, 4, 6 of 8 keer en daarbij 2 keer, met 1 minuut rust ertussen, 1,2,3,4…12 keer. Dat is dus om 12 uur 8+(2*12)=32 keer ! Deze heeft Marion allemaal gehoord, zelfs met oordoppen in ! Dus vandaag niet verkassen op de camping, maar verkassen naar elders. Ik wilde niet verder weg en eerder iets richting huis. Dus we zijn eerst naar Villefranches de Conflent geweest, een vestingstadje vol met tourisme winkeltjes. waar Rinske een elfje (eur 4) gekocht heeft van de door oma geschonken 10 euro. Daarna zijn we dwars door de bergen naar Llauro gereden Ik had eerst gebeld naar camping Al Comu in Llauro en er was nog plek. De 30km legden we af in 1 uur, kun je nagaan wat voor route……erg groen, mooi, smal en bochtig. We werden verwelkomt door Gijn en Muriel…echt helemaal top en hebben een erg mooie plek (nummer 28) gevonden met uitzicht zoals eerder beschreven. De camping ligt in een kurkenbomenbos met erg harde grond dus de spijkers zijn echt nodig voor het vastzetten van de tent. Na plaatsen van tent en inboedel zijn we nog naar de Campion geweest in Thior (13km) en hebben daarna pizza gegeten op de camping. De pizza werd bereid in een busje welke een echte hout oven heeft..top dus en lekker. Niet alles van de pizza´s ging op, maar de fles roze wel. Echt helemaal vakantie hier. Rust en volgens ons heeft deze camping wel charme. Morgen gaat als alles gaat zoals voorspeld de wind minderen en dus de temperatuur stijgen. Nu 21.00 uur en 17°C mag dus wel iets hoger. Het uitzicht is echter fantastisch. Heldere lucht met Grote Beer boven ons te waken en uitzocht op ´Perpignan by Night`. Weltrusten.

Wo 10/8 27 -33°C
Vanochtend was er nog veel wind. Na ontbijt en wat keutelen zijn we naar het strand geweest. We zijn naar Paulilles geweest.Een erg mooie baai aangelegd waar vroeger een dynamiet fabriek was. Deze was er nog maar nu als museum. Het strand hier is erg in trek bij de Fransen zelf en het was dan ook erg druk….en warm. Het water was aan de frisse kant met 20C. Na het strand zijn we naar Port Vendres geweest waar we wat gegeten en gedronken hebben met als toetje een ijsje. Bij terugkomst op de camping was de wind gaan liggen.

Do 11/8 28 -32°C
Vandaag een mooie dag. Nu 20.00 uur en nog 25°C, lekkerrrrr. Vanochtend eerst een wandeling gemaakt met zijn allen vanaf de camping. 2.75km in 1 uur langs cactussen en wijnvelden, door bushbush en over bergen en door dalen. Leuk ! Onderweg ook een geit gezien die Marion erg leuk vond. Ai was at schrikken. ’s Middags zijn we naar les lacs de St Jean Pla de Conts geweest. Erg mooi meertje waar we een waterfiets gehuurd hebben en verder lekker gezwommen. Er was ook ergens brand in de buurt, want er kwam 2 keer een helikopter om een zak water te vullen. Via de Campion naar huis en ’s avonds pasta+spinazie+spekblokjes+stukje kaas+wijn…vive La France.

Vr 12/8 28- 33°C
Warmer was het vandaag. Vanochtend is Marion gaan hardlopen met 32°C en in de bergen. Pfff dat viel tegen. Rond 13.30 zijn we naar het strand van Argelès-sur-Mer geweest. Je kon direct naast het strand parkeren. Het was er leuk en Rinske en ik hebben heel veel gesnorkeld met de spullen die we gisteren gekocht hadden. Rond 18.30 nog via Thuir en Champion en daar bbq spullen gekocht. Na koffie is het al weer 22.00 uur, 26°C en bijna bedtijd.

Za 13/8 28- 33°C
Vanochtend hebben we eerst een kleine wandeling gemaakt naar Llauro en daar bij het kerkje en de badplaats geweest. Bij terugkomst wat gegeten en toen naar strand geweest van Argelès-sur-Mer. Dit keer Racou Plage, het strand dicht bij de haven en het dichts bij Collioure waar we na het strand naartoe zouden gaan. Het mooie van de stranden hier is dat je met je auto bijna direct aan het strand staat. Tot 19.00 uur waren we op het strand. Het was toen nog steeds lekker al zagen we wel de lucht landinwaards betrekken en erg donker worden….ai. We zijn naar Collioure geweest en hebben daar in het drukke stadje wat gelopen en daarna ook gegeten. Aansluitend nog op de kermis geweest waar Rinske probeerde voor haar 2 euro’s een plonky te krijgen uit de grijpautomaat. Dit lukte bijna, maar net niet…dus tranen bij Rinske. Het is er erg mooi en we gaan nog een keer terug om het kasteel te bekijken. Rond 22.30 reden we terug en we waren dus te laat en moesten de auto buiten de poort laten staan. Bij terugkomst zagen we pas dat het op de camping geregend had. Iemand had alles onder de luifel gezet, waarvoor dank, echter 1 zijraam stond open (hor-stand) en daar was wat doorheen geregend op RInske d’r kleren. Viel gelukkig mee.

Zo 14/8 30°C
De ochtend begon mooi en we zouden vandaag een rustige dag houden omdat we morgen Barcelona in de planning hadden. We gana vanmiddag misschien nog wel naar het meertje op 7km afstand van de camping. Uiteindelijk was Rinske de hele dag aan het spelen met Lot, Job en Gijs. Rond 17.00 uur betrok het en even daarna kwamen de eerste druppels naar beneden. Ach Rinske is nu met Lot aan het kwartetten, dammen en muziek luisteren, Marion aan het kokkerellen en ik met de pen bezig. Rond 20.00 werd het weer droog en helder. Na het horen van een nationale feestdag vandaag en morgen in Spanje ook besloten om morgen een wandeling en straddag te doen en Barcelona 1 dag uit te stellen. Nu 22.30 bedtijd. Het is weer rustig op de camping met alleen krekelgeluiden en gerommel van vuurwerk welke we op zo;n 20km afstand zien.

Ma 15/8 33°C
Vanochtend weer warm in de tent dus rond 8.30 wakker, ontbijt, douchen etc. Rond 11.00 uur een “kleine”wandeling gemaakt van 90 minuten. Duurde bij ons ongeveer 120 minuten, door de warmte en dat al dat geklim toch wel vermoeiend was. Na kleine lunch, chips en drinken, zijn we om 14.00 uur naar Canet Plage geweest. Parkeren tegen/onder het strand voor eur 4.80 en daarvoor kreeg je een kleine Lloret de Mar. Druk, mooi zand en een zee die tot zeker 30 meter nog steeds maar 60cm diep was. Daarbij dus ook warmer..lekker. Na het strand op de terugweg bij Buffalo Grill gegeten en niet te laat naar bed.

Di 16/8 38°C
Vandaag dagje Barcelona, vertrek om 9.45 richting de grote stad! Na een rit van ongeveer 2 uur en 15 minuten midden in Barcelona aangekomen (Placa de Catalunya). Na wat zoeken een P (wat een drukke stad zeg, het lijkt NY wel) midden in het centrum. Vanuit de garage ongeveer 100m lopen naar de busstop en in de hop-on-hop-off cabrio bus plaats genomen. Wij zaten in de groene bussen. Er zijn ook rode bussen en wat later bleek hebben die wel een Nederlandstalige gids aan boord. Was dus beter geweest. De stop erna stonden hele rijen mensen te wachten. De stop bij de Sagrada Familia zijn we uitgestapt met nog 1 miljoen mensen, wat een drukte zeg..ongelofelijk. De rij om in de Sagrada Familia te kijken stond 3/4 rond de kerk. Daar beginnen we dus niet aan. Nu besloten om buiten het seizoen nog eens naar Barcelona te gaan. Nu een lunch direct naast de kerk. Pizza geitenkaas, broodje (tosti) worst en een chocolade muffin met verse jus en cola (eur 22.50 lichter). We de bus is. Volgende stop Park Güell. Wederom heel veel mensen. Leve het hoogseizoen. Park met veel straat (park) theater. Rinske vond het allemaal geweldig. Wandeling door het park met alle mooie dingen duurde wel een uur of 2. De dag is te kort. Na een ijsje weer plaats genomen in de bus. Op naar de volgende bezienswaardigheden. Mooie stad moeten we nog maar een keertje overdoen. Blauwe ronde gereden en op de Francesc Macià Diagonal overgestapt op de rode ronde. Hier zijn we niet meer uitgestapt maar hebben we alles vanuit de cabrio bekeken.Uitgestapt bij Barri Gotic en via De Ramblas (La Rambla) terug naar de parkeer garage. Route was door hele smalle gezellige straatjes. Ruzie op straat gezien waar direct veel politie op af kwam, gegeten op De Ramblas waar we getuigen waren van een diefstal akkefietje met wederom snel veel politie. Was even schrikken maar liep allemaal goed af. In het donker verder over De Ramblas richting de auto. RInske een mooie flamingo jurk rijker, eur 23.20 parkeergeld en rond 22.00 uur op naar de camping. Rond 0.30 waren we terug. Het was een mooie, vermoeiende dag met een gemiddelde temperatuur van rond de 38 graden. Lekker hoor zo’n cabrio bus.